APARATE ELECTROCASNICE PENTRU CURATENIE SI VENTILATIE
A. GENERALITATI

La fel ca si in alte activitati din cospodarie,o data cu cresterea in tara noastra a productiei de energie electrica si a largirii sortimentelor de aparate electrocasnice,munca depuasa pentru curatenie si ventilatie este tot mai mult usurata.
Pentru curatenie si ventilatie se folosesc urmatoarele aparate electrocasnice:
-aspiratoarele de praf,care se folosesc pentru indepartarea prafului din locuinte;
-aparatele pentru strers si lustruit parchetul sau podelele vopsite;
-ventilatoare electrice,care se folosesc pentru producerea unor curenti de aer in scopul indepartarii caldurii inabusitoare sau a aerului viciat;
-hote absorbante pentru bucatarie,care se folosesc pentru purificarea si ventilarea aerului din bucatarii;
.....-umidificatoare de camera,care se folosesc pentru cinditionarea aerului si pentru activarea circulatiei aerului in camerele de locuit

B. ASPIRATOARE DE PRAF

Se folosesc cu deosebit success pentru indepartarea prafului din locuinte.
Partile principale ale unui aspirator de praf sunt descries in continuare
*Carcasa.Are rolul de a sustine partile componente ale aspiratorului de praf,precum si de a proteja motorul electric,ventilatorul si filtru de praf impotriva loviturilor sau atingerilor.Caracasa se executa in forme diferite,din table de otel vopsita sau din material plastic.
*Filtrul de praf.Este una dintre piesele importante ale unui aspiratorde praf,care depinde in mare masura buna functionare a aparatului.are rolul de a retine particulele de praf si impuritatile,fara a opune insa o rezistenta prea mare la trecerea aerului.Se executa de obicei in forma de sac,din material care trebuie sa imdeplineasca anumite conditii si in special o buna rezistenta mecanica si o anumita porozitate.
*Motorul electric.Are rolul de a produce energie macanica necesara pentru actionarea ventilatorului.Intrucat rotorul ventilatorului trebuie sa aibe o turatie mare,se folosesc motoare de curent alternative monofozat cu collector.Aceste motore electrice au puteri mici,intre 100 si 450 w,dupa tipul aspiratorului,si turatii mari,intre 800 si 15 000 rot/min,dupa tipul constructiv al ventilatorului.Curentii de aer absorbiti de ventilator servesc si la racirea motorului electric,care este asezat la interiorul carcasei.
*Ventilatorul.Functioneaza ca exhaustor,adica absoarbe aerul din interiorul carcasei,pe care apoi il refuleaza in exterior prin orificiul de refulare.Este alcatuit din unul sau doua rotoare centrifuge,executate din table de otel zincata si formate din mai multe palate asezate radial,intre doi pereti.Dupa cum rezulta din desen,rotoul este montat chiar pe axul motorului electric,deci se roteste cu aceeasi turatie.In timpul rotirii ,datorita fortei centrifuge,aerul aflat intre palete este zvarlit in afara rotoului,creindu-se astfel o depresiune,printr-un orificiu practicat pe unul din peretii rotoului,in partea central,este absorbit aerul din interiorul carcasei.In acest fel se creeaza in interiorul carcasei aspiratorului o depresiune,care poate ajunge la 1 300 mm H20.Debitul de aer al ventilatorului poate depasii 1 m3/min.
*Capacul carcasei.Este executat din table de otel vopsita sau din material plastic,ca si carcasa aspiratorului.Capacul este demontabil,cu scopul de a permite evacuarea prafului si a gunoiului din interiorul corpului carcasei,precum si curatarea filtrului de praf.Intre corpul carcasei si capac se aseaza o garniture de cauciuc,prin care se asigura etanseitatea perfecta a carcasei aspiratorului.Totodata,prin montarea capacului se realizeaza si fixarea filtrului de praf.
Capacul carcasei este prevazut cu un orificiu,prin care aerul,azvirlit de ventilatorul centrifug,este evacuate cu putere in afara,adica este refulat.
De aceea,acest orificiu se numeste orificiu de refulare.
*Manerul.Sreveste pentru transportarea aspiratorului de praf de la un loc de curatare l aaltul sau la locul de pastrare.
*Intrerupatorul.are rolul de a intrerupe alimentarea motorului cu energie alectrica.
*Cordonul electric de recordare.Se utilizeaza cordoane in manta de cauciuc.Lungimea cordonului este,in general de 5-6 m,pentru a se asigura o raza de actiune sufficient de mare a aspiratorului.La capatul liber cordonul este prevazut cu o fisa.
*Furtunul sau tubul flexibil.Serveste pentru a face lagatura intre perie sau alt accesoriu si orificiul de aspiratie.Se executa din panza cauciucata sau din inele metalice unite ermetic intre ele.Furtunul sau tubul flexibil trebuie sa indeplineasca anumite conditii,si anume:
-sa fie etans,pentru a nu patrunde aerul in interiorul furtunului decat prin accesoriul montat la capatul lui;
.....-sa fie flexibil,pentru a permite deplasarea periei sau a altui accesoriu in timp ce aspiratorul este stabil sau se deplaseaza numai la anumite intervale de timp.;
-sa fie usor,pentru a putea fii manuit cat mai comod.
*Accesoriile.Aspiratoarele de praf au o serie de accesorii care se monteaza la capatul de aspiratie al tubului flexibil.Ele se pot grupa in doua categorii:duze(sau pilnii)da absobtie si perii avand un orificiu de absorbtie in mijloc.
Duzele au forma unei pilnii turtite,de aceea se mai numesc si pilnii sau guri.Se executa in mai multe forme,dupa felul utilizarii
Periile servesc la curatatul hainelor,tapiterie etc.Au diferite forme,insa sunt prevazute pe margine cu fire de par,care formeaza peria si care inconjuara spatial din mijloc,unde se afla orificiul de absobtie.In orice directive sar deplasa,peria desprinde praful,care este absorbit prin orificiul aflat in mijlocul ei .
Se utilizeaza diferite tipuri de perii.
Odata cu aspiratorul se dau si instructiuni de utilizare in care se indica destinatia pieselor accesorii.
Tot accesorii ale aspiratorului sunt si tuburile drepte sau curbate,care servesc ca prelungitoare ale tubului flexibil.Aceste tuburi sunt executate din table de otel nichelata dau din material plastic.


2. Fuctionare
Ventilatorul centrifug,fiind actionat ca motorul electric,absoarbe aerul din interiorul carcasei,producand o depresiune.Aceasta depresie se transmite mai spre furtun si duze sau perie,de unde aerul va fii absorbit.In acest fel,prin functionarea continua a ventilatorului,aerul va fii absorbit tot timpul prin duza,furtun si carcasa,fiind apoi impins afara prin orificiul de refulare.O data cu aerul sun aspirate in carcasa si particulele de praf,precum si alte murdarii,scame,etc,care sunt desprinse de perie sau de miscarea duzei.La trecerea prin filter,praful si celalalte murdarii sunt oprite si colectate in corpul carcasei sau intr-un sac colector.
Praful si gunoiul din aspirator se evacueaza prin demontarea capacului carcasei si golirea corpului carcasei sau al sacului collector.Totodata se curata si filtrul de praf prin scuturare.
La montarea filtrelor de praf si a capacului carcasei se folosesc garniture de cauciuc,care asigura etanseitatea intre capac si corpul carcasei si intre filtru si corpul carcasei.Prin asigurarea etanseitatii se intelege impiedicarea intrarii si iesirii aerului.In cazul in care aerul poate patrunde prin spatiul dintre capac si corpul carcasei,depresiunea din interiorul carcasei ar scadea,iar puterea de absorbtie la orificiul de aspiratie ar fi mai mica.
Aspiratoarele cu filtru asezat in exteriorul carcasei au avantajul ca aerul,la trecerea prin aspirator,are de invins rezistete mult mai mici.Acesta usureaza constructia aspiratorului.Un alt avantaj consta in faptul ca sacul filtrate poate fi usor inlocuit.Asezarea in exterior a sacului reprezinta insa dezavantajul ce acesta poate fi usor deteriorate.
Un alt dezavantaj cinsta in faptul ca aerul impreuna cu praful trece prin ventilator si inconjoara motorul electric,ceea ce produce atat o uzura mai rapida,cat si dese deteriorari.
Aspiratoarele de praf cele mai utilizate a noi in tara sunt:
*Aspiratoarele de praf de tip AP,fabricat de intreprinderea ''Electromotor'' Timisoara,face parte din categoria aspiratoarelor de podea.
Cele mai utilizate aspiratoare de tip AP sunt:
Aspiratorul de praf APG''Record''.Este un aspirator cu functiuni multiple care poate fii utilizat atat pentru indepartarea prafului cat si pentru pulverizarea lichidelor si a vopselelor sau pentru uscarea parului si a hainelor.
Aparatul are carcasa si axul motorului electric asezate orizontal.Carcasa are doua capace demontabile la cele doua capete ale aspiratorului.Pentru introducerea filtrului de praf,care este si totodata si sacul collector,se demonteaza capacul 2 opus capacului 4 numit capacul din spate,pa care se afla montat intrelupatorul si de care este fixat cordonul de recordare cu o lungime de 5m.
In partea central a capacului din fata se afla orificiul de aspiratie,in care se insurubeaza racordulcu filetai tubului flexibil.La capatul liber al tubuluiflexibil se fixeaza una dintre piesele accesorii: o perie sau o duza.
Capacul din spate are in partea central orificiul de refulare.In cazul in care aparatul este utilizat pentru pulverizarea lichidelor sau uscarea parului,tubul flexibil se insurubeaza in acest capac,iar la capatul liber al tubului flexibl se fixeaza pulverizatorul,prafuitorul sau uscatorul de par.
In interiorul carcasei se afla filtru de praf,ventilatorul si motorul electric.Ventilatorul are doua rotoare.Motorul electric este fixat prin doua garniture de cauciuc.
Pentru deplasarea cu usurinta ,aparatul este prevazut cu trei rotite asezate in partea inferioara a carcasei.
Piesele accesorii ale aspiratorului de praf AP6''Record''sunt reprezentate in figurile.
-Caracteristicile tehnice sunt:
*puterea absorbita de motorul electric
....*puterea absorbita de rezistenta de incalzire de la uscatorul de par
....*depresiunea
.....*turatia
Durata maxima admisa pentru funtionarea neintrerupta este de 50 min,dupa care urmeaza o pauza de cel putin 10 min.
Schema electrica este reprezentata in figura 11.5
Aspiratorul de praf AP7''Practic''(figura 11.6)are carcasa de forma paralelipipedica si este confectionata din carton presat.Constructia si modul 1 de functionare sunt asemanatoare cu cele aratate la aspiratorul de praf AP6.
Caracteristicile tehnice sunt:
-puterea absorbita de motorul electric 450 w
-turatia 15.000 rot/min
-debitul de aer aspirat 1 ,2 m3/min
-regimul de functionare 1.300 mm H2O
10 min pauza
Schema electrica este reprezentata in figura 11.6
Aspiratorul de praf AP8''Ideal'',are carcasa de forma tronconica(fig.11.8)confectionata din metal.Constructia,modul de functionare si schema electrica sunt asemanatoare cu tipul AP7,deasemenae si caracteristicile tehnice,cu deosebire ca greutatea este mai redusa.
Aspiratorul AP9''Junior''.Este un aspirator de praf portabil,poate fii usor manipulate si deplasat,deoarece are o greutate mica si un gabarit redus.
Aparatul are urmatoarele parti principale
-carcasa confectionata din material plastic si formata din doua parti:carcasa I si carcasa II;
-motorul electric,de tip monofozat serie cu collector;
-ventilatorul,format din doua rotoare;
-manerul format din corpul manerului si capacul manerului;manerul este fixat pe carcasa I;
-intrerupatorul,montat pe maner;
-filtrul de praf,confectionat din tesatura deasa,este montat pe un schelet de sustinere si are la margine o garniture de cauciuc moale;
-cordonul de racordare,este fixat pe maner.
Motorul electric si ventilatorul sunt montate in interiorul carcasei I,pe care este fixat in exterior,si manerul.
In interiorul carcasei II se afla filtru de aer.
Intre carcasa I si II se monteaza o piesa intermediara numita catarama.Aceasta este fixate pa carcasa I prin patru suruburi,iar carcasaII se monteaza pe catarama prin insurubare.
Caracteristicile tehnice sunt:
-tensiunea nominal 120 si 220 V
-puterea absorbita de motorul electric 300 W
-turatia 19.000 rot/min
-depresiunea maxima 600 mm H2O
-debitul maxim de aer respirat 0,54m3/min
-greutatea 3,5 kg
-regim de functionare 50 min functionare, 10 min pauza
Schema electrica este reprezentata in figura 11.10
*Aspiratorul de praf de tip ''Buran'' fabrica in URSS este un aparat cu functiuni multiple(fig 11.11).El este format din urmatoarele parti principale
-carcasa portfiltru 1 de forma cilindrica,avand in partea lateral orificiului de aspiratie;
-carcasa intermediara 2,care serveste pentru fixarea si sustinerea motorului electric
-carcasa superioara 3 de forma unei calote,fixate cu suruburi de carcasa intermediara si care are la partea lateral orificiul de evacuare,iar la partea superioara manerul;
-filtrul de praf 5 format dintr-o tesatura textile ,un inel metallic si o garniture de cauciuc pentru fixarea si etansarea;este intre carcasa portfiltru si carcasa intermediara;
-ventilatorul 4 prevazut cu rotoare centrifuge;
-motorul lectric 6 de tipul serie collector,fixat in interiorul carcasei intermediare;
-manerul 11 confectionat din aluminiu turnat,pe care se afla montat intrerupatorul si cordonul de alimentare
Aparatul este dotat cu accesoriile necesare pentru aspirarea prafului,cu pulverizator,cu prafuitor,precum si cu un dispozitiv de spalat rufe.Acest dispozitiv dintr-un disc perforat si o tija prelungitoare prevazuta cu un inchizator pt reglarea cantitatii de aer necesar agitatiei apei si a rufelor.Tija dispozitivului este montata la orificiul de refulare,iar discul perforat in cazanul in care se afla rufele cu apa si Solutia de spalat.Operatia de spalare este provocata de agitatia produsa de trecerea aerului,care pune apa si rufele in miscare.
Caracteristicile aspiratorului sunt:
-puterea absorbita de motorul electric
-depresiunea minima
-turatia
*Aspiratorul cu functiuni multiple,de tip"Racheta"(fig 11.12)
Carcasa 1 este orizontala si are doua capace asezate la capetele ei.Pentru introducerea si scoaterea filtrului de praf se demonteaza capacul din partea opusa intrerupatorului.Capacul este prins de corp prin doua inchizatoare speciale.In acest capac se afla si orificiul de aspiratie 2.Prin demontarea celuilalt capac se poate scoate(pentru operatiile de intretinere si reparative)motorul electric si ventilatorul.In mijlocul acestui capac se afla orificiul de refulare 3.
In interiorul carcasei se afla filtru de praf 4,care este si sacul colector de praf,ventilarul 5 si motorul electric 6;intrerupatorul 7 se afla montat pe maner 8.
Ventilatorul are doua rotoare centrifuge,iar motorul electric este de tipul motoarelor cu colector.Pentru suprimarea scanteilor si parazitilor radiofonici se utilizeaza montajul din fig 11.13
Acest aspirator este dotat cu accesoriile necesare pentru indepartarea prafului,un pulverizator si un prafuitor.
Caracteristicile tehnice sunt:
-puterea absorbita de motorul electric 360 W;
-depresinea minima 1 1.00 mm H2O;
-turatia 12 200 rot/m
Aspiratorul poate functiona neintrerupt poate functiona 80 min ,dupa care sunt necesare 10 min pauza
5. Explotarea si intretinerea

In timpul utilizarii aspiratorului,furtunul va fii ferit de lovituri,sau de diferite obiecte care ar putea produce sparturi si deci micsorarea puterii de absorbtie.De asemenea,se va evita indoirea exagerata a tubului flexibil sau furtunului,deoarece aceasta duce la deteriorarea lor si la scaderea eficacitatii de absorbtie.
Este interzisa trantirea aspiratoarelor deoarece se pot deteriora carcasele sau alte piese ale aparatului
Periodic se verifica cordonul de recordare care trebuie sa fie in buna stare.
La trecerea aspiratorului din camera cu temparatura joasa intr-o camera incalzita,este necesar ca aspiratorul aspiratorul sa fie lasat macar o ora in stare de repaus,inainte de a fii utilizat,pentru a capata temparatura camerei respective,in caz contrar vaporii de apa se vor depune pe bobinajul motorului electric pot provoca arderea lui.
La monterea capacului pe corpului carcasei,precum si la montarea tubului flexibil sau a accesoriilor se pot asigura o cat mai buna etabseitate,pentru a nu se produce patrunderi de aer si deci micsorarea puterii de absorbtie.
Daca se constata ca aspiratia aerului este insuficienta,se va controla in primul rand daca furtunul nu s-a infundat cu diferite obiscte.
Orificiile de intrare si iesire a aerului,mai ales la aspiratorul AP 9,se pot umple cu scame,fire de par si praf,care micsoreaza orificiile de aerisire,putind duce la supra incalzire aparatului,deteriorarea carcasei sau la blocarea motorului.
Dupa intrebuintarea aspiratorului se va scoate praful si gunoiul din sacul collector.Gunoiul nescos la timp ingreuneaza trecrea aerului,produce incalzire si duce la scurtarea duratei de utilizare.Sacul collector sau filtrul de praf se vor curate numai prin scuturare.Este interzisa spalarea filtrelor sau umezire lor,deoarece isi pierd calitatea de retinere a prafului.
Dupa circa 5 min de functionare,corpul carcasei in care se gaseste fixat motorul electric trebuie sa nu fie atat de firbinte incat caldura degajata sa nu poate fii suportata prin incercarea cu mana.
Se va respecta durata maxima permisa pentru functionarea neintrerupta a aspiratorului,specificata in instructiunile de utilizare a aspiratorului respective.Dupa aceasta durata de functionare este necesara o pauza de cel putin 10 min pentru racirea motorului.
Daca in timpul lucrului se fac unele pause,fara oprirea motorului se va urmari ca duzele sau periile sa ramana descoperite,nefiind permisa acoperirea lor si deci impiedicarea trecerii aerului.De asemenea,nu e bines a se lase aspiratorul cu duza prea mult lipita de dusumea,pe perete sau alta suprafata de curatat.
Nu este permisa utilizarea aspiratorului pentru curatarea locurilor umede,deoarece umiditatea poate deteriora izolatia motorului electric si poate produce coroziunea diferitelor piese interioare.
Se va da o atentie deosebita montarii corecte a pulverizatoarelor pentru lichide .
Uscatorul de par,care este prevazut cu un element de incalzire,va fii conectat la retea numai cand aspiratorl de praf se afla in stare de functionare.Prin refularea aerului peste elemental incalzitor se evita si arderea lui.
In timpul functionarii aspiratorul trebuie sa nu produca trepidatii sau zgomote anormale.Este admis numai zgomotul continuu si uniform produs de motorul electric si ventilator.Daca se produc zgomote anormale sau vibratii neobisnuite,aparatul trebuie oprit imediat,pentru a se cerceta cauzele si repara defectele.
In cadrul lucrarilor de intretinere se verifica filtrul de aer este in buna stare,nu prezinta deteriorari sau rupture care ar permite trecerea impuritatilor spre motorul electric.De asemenea se verifica daca garniturile de etansare sunt in buna stare,nu sunt uzate sau rupte.
Dupa 200 ore de functionare a aspiratorului se va face o verificare atenta a starii generale si a pieselor si functionarii aparatului.Se va verifica in special starea si uzura periilor de la colectorul motorului electric.Daca inaltimea periilor este mai mica de 10 mn,ele vor inlocui.
Dupa 250 ore de functionare,rulmentii trebuie unsi cu vaselina pentru rulmenti,dupa ce in prealabil au fost demontati si spalati cu benzina.Este indicat ca ungerea si curatarea rulmentilor sa se faca si la interval mai scurte,daca se aud zgomote pronuntate anormale la rulmenti.
Slaba calitate a intretinerii si a reparatiilor curente duce la uzura rapida a pieselor.
Aspiratorul se va pastra in locuri uscate,de preferat in cutia de ambalaj originala care este destinata unei pastrari de mai lunga durata.
Accesoriile din material plastic vor fii ferrite de uleiuri,grasimi,benzina,petrosin si de caldura mare(50.C)
Pentru protectia muncii celor care folosesc aspiratoarele de praf se vor respecta urmatoarele reguli:
-este interzis ca aspiratorul sa ramana in functiune nesupravegheat;
-nu se va folosii aspiratorul in baie,in spalatorie sau in bucatarie;
- in cazul in care corpul aparatului sau alte parti accesibile sunt sub tensiune(curenteaza),aspiratorul va fii oprit imediat,pentru a se cerceta cauza si repara defectul;
-la folosirea pulverizatorului de insecticide se vor utilize numai lichide care nu sunt inflamabile.


6. Repararea
In timpul folosirii aspiratoarelor de praf se pot produce diferite defecte care se manifesta astfel:
1.aparatul nu porneste sau in timpul utilizarii se opreste brusc;
2.aparatul are blocat rotoul motorului electric;
3.aparatul are blocat ventilatorul;
4.incalzire anormala a motorului'
5.uzarea excesiva a periilor de carbine;
6.scantei la collector,comutatie necorespunzatoare;
7.aspiratorul produce zgomote anormale in timpul functionarii.
8.scaderea capacitatii de aspiratie
9.aspiratorul refuleaza prin orificiul de aspiratie
10.interiorul carcasei este plin cu praf si aspiratorul elimina praf prin oroficiul de refulare.
11.carcasa aspiratorului este sub tensiune,curenteaza
Cauzele defectelor si modul de remediere sunt aratate in tebela 11.1
Defectele principale ale aspiratorului de praf,cauzele lor si modul de remediere.
Defectul si manifestarile lui
1.Aparatul nu porneste sau se opreste in timpul functionarii
*Cauze-Lipsa de tensiune la prize.Se constata cu lampa de control.
-Cordonul de recordare defect,datorita legaturilor rupte sau desfacute la fisa sau la bornele de conexiune,precum si datorita unor intreruperi ale conductorului.
-Intrerupatorul defect,avand contactele oxidate sau mecanismul defect.
-Motorul electric nu functioneaza datorita bobinajului interrupt sau ars.Arderea bobinajului se poate produce din cauza incalzirii excesive provocata de scurtcircuite,frecarii rotorului de stator,utilizarii nerationale a motorului fara pause de racier etc.
-Motorul electric nu functioneaza datorita arcului de la suportul periilor de carbine care fiind prea slab nu apasa sufficient pe perie,iar acesta nu face contact cu lamelele colectorului.
-Motorul electric nu functioneaza datorita periilor de carbine care pot bloca in suporturile lor,producand incalzirea colectorului si dezlipirea firelor de la lamelele colectorului.
-Motorul electric nu funtioneaza datorita colectorului care este murder si peria nu face contact electric.
MODUL DE REMEDIERE
-Priza defecta sau sigranta arsa se repara.
-Se refac legaturile la fisa sau la bornele de conexiune..Se repara sau se inlocuieste cordonul de racordare interrupt.
-Cand contactele sunt oxidate se vor curate,iar daca mecanismul este defect se va inlocuii intrerupatorul.
-Repararea si rebolirea se vor executa asa cum se se arata in capitolul VII
-Se schimba arcul si se verifica pozitia periei.La montarea periei se va respecta pozitia lor initiala
-Se vor inlocui periile necorespunzatoare si se refac lipiturile firelor la lamelele colectorului.
-Se curata colectorul si se asigura contactul cu peria.


2.Aparatul are blocat rotoul motorului electric.
Cauze
-Deformarea arborului motor care produce atingerea rotorului de stator
-Slabirea suruburilor de fixare a statorului;se constata la demontarea motorului prin jocurile ce le are statorul prin jocurile ce le are statorul fata de carcasa
-Desprinderea unei lamele de cupru collector;se constata la demontarea motorului electric
-Prezenta unor corpuri straine in inferior
-Rulmentii sunt grupati sau au o uzura excesiva
-Spargerea capacelor portlagar de la motor
Modul de remediere
-Se stabileste condensatorul defect,cu ajutorul defect,cu ajutorul lampii de control si se inlocuieste
-Se demonteaza si se indreapta arboreal motor sau se inlocuieste
-Se strang suruburile de fixare ale statorului
-Se repara intregul collector
-Se demonteaza motorul si se elimina corpul strain
-Se schimba rulmentii gripati sau cei cu uzura excesiva
-Se inlocuieste capacele port-lagar defecte
Aparatul are blocat ventilatorul
Cauze
-Deformarea discurilor ventilatorului
-Desprinderea unei palete de pe discurile ventilatorului
-Slabirea piulitei de fixare a ventilatorului,iesirea de pe arbore a ventilatorului si blocarea lui
-Deformarea arborelui pa care este fixat ventilatorul,piesele in miscare ating carcasa aparatului
Modul de remediere
-Se stabileste condensatorul defect,cu ajutorul lampii de control si se inlocuieste
-Se demonstreaza si se indreapta arborele motorului si se indreapta sau se inlocuieste discul defect
-Se demonstreaza ventilatorul,se strange piulita de fixare,se inlocuieste piesele deteriorate
-Se demonteaza ventilatorul,se indreapta arborele deformat sau se inlocuieste
4.Incalzirea anormala a motorului electric
Cauze
-Ventilatoarele au slabire piulitele de fixare pe arbore si nu se rotesc
-Corp strain in circuitul de aer
-Frecarea motorului de srator provenita de la arborele inlocui
-Lipiri necorespunzatoare la collector.Se masoara rezistenta de izolatie hhmetrul,valoarea trebuie sa fie peste 2 MQ masurata intre collector sis cut
Modul de remediere
-Se strange piulitele de fixare a ventilatoarelor pe arbore
-Se elimina corpul strain care Impiedica trecerea aerului
-Se indreapta arborele sau se inlocuieste
-Se vor reface lipiturile sau se va schimba rotorul
-Se vor schimba arcul
-Se vor schimba bobinele cu izolatie necorespunzatoare sau se va rebobina motorul
5.Uzura excesiva a periilor de carbine
Cauze
-Arcul de la suportul periei de carbine este prea tare
-Joc mare intre peria de carbine si ghidajul din support
-Mecanita dintre lamelele colectorului este proeminenta sau la nivelul lamelelor
-Rugozitatea necorespunzatoare a suprafetei exterioare a colectorului
Moul de remediere
-Se va schimba arcul
-Se va inlocuii periile
Se freveaza mecanita intre lamelele colectorului pentru a fii sub nivelul suprafetei exterioare cu un mm
-Se prelucreaza suprafata exterioara
6.Scantei la colector,comunitati necorespunzatoare
Cauza
-Scurt circuit intre lamelele colectorului
-Colectorul este oval sau bate radial
Modul de remediere
-Se va schimba scurtcircuitul prin frazarea intre lamelele de cupru
-Se prelucreaza la strung sau se inlocuieste rotorul defect
7.Aspiratorul produce zgomote anormale in timpul efectuarii
Cauze
-Rulmentii sunt uzati
-Colectorl este uzat
-Corp strain in intrefier
-Ventilatoarele nu sunt bine fixate pe arbore
-Jocul axial al arborelui
-Rotorul nu este echilibrat
Modul de remediere
-Se schimba rulmentii uzati
-Se schimba rotorul
-Se indreapta corpul strain
-Se strang piulitele de prindere a ventilatorului
-Se monteaza correct scuturile pentru mentinerea unui intrefier uniforn
-Se controleaza dimensiunile arborelui si daca nu corespund se schimba rborele.Daca rulmentul nu este asezat normal se schimba scutul de ventilat sau scutul spre colector
-Se verifica pe masina de echilibrat dinamic,si se remediaza sau se inlocuieste rotoul defect
-Se controleaza tubul flexibil,furtul si intregul circuit de aer eliminandu-se obiectul care impiedica trecerea aerului
-Se goleste filtrul de praf,iar in cazul cand este prea imbacsit cu murdarie in urma explorarii indelungata se inlocuieste cu unul nou
-Se repara,sau daca repararea nu este posibila,se inlocuieste piesele deteriorate
-Daca garniture prezinta deformari sau rupture se inlocuieste,iar daca furtunul sau tubul flexibil este defect se repara,asigurandu-se o buna atasare
-Se va inlocui garniture defecta
-Se vor cala correct periile
-Se strag piulitele de fixare a a ventilatoarelor pe arbore
-Se verifica tensiunea retelei si daca este cazul se monteaza un transformator reglabil