Unchiul - caracterizarea personajului din povestirea Unchiul (1985) de Daniel Vighi referat

Personajul din povestire este un locatar de pe Strada Depozitului, ca si alte personaje precum "eroul principal", vaduva, postasul, Nelu pompierul, macaragiul, cantonierul, invatatorul etc. Gheorghe Perian sesizeaza in aceste povestiri ale lui Vighi o intoarcere spre cotidian, spre imediat, o renuntare la dimensiunea istoricitatii:

"Personajele sale nu mai sunt angajate intr-un act colectiv, nu mai participa la mari evenimente istorice, cum au fost pentru generatia precedenta razboiul si revolutia, ci sunt absorbite de indeletnicirile lor zilnice." O alta remarca a lui Perian in legatura cu eroii de pe Strada Depozitului este ca acestia nu au o "personalitate bine determinata, care sa le confere o anumita profunzime psihologica", ei sunt "intruchipari ale unor functii sociale".

Unchiul este un nonagenar, de curand mutat pe Strada Depozitului, un personaj cu habitudini caracteristice acestei varste inaintate. Batranul nu are nimic aparte, nimic iesit din comun raportat la varsta pe care o reprezinta. Viata sa de zi cu zi se desfasoara dupa un tipic recunoscut in existenta persoanelor in etate.

Planul rememorarii catorva secvente din viata sa da o oarecare consistenta personalitatii Unchiului si justifica traiul sau din prezent. Astfel, aflam ca batranul se mutase pe Strada Depozitului dupa ce-i murise sotia, ca, in prezentul naratiunii, este vizitat doar de un nepot pentru ca fiul sau emigrase in America mai de mult, ca vanduse o casa frumoasa de pe urma careia castigase bani buni, pe care-i impartise celor apropiati. Trecutul personajului este reinviat prin dubla marturie: a naratorului si a "eroului principal" - un fel de oglinda stendhaliana plimbata de-a lungul Strazii Depozitului. Cele doua instante complementare refac episoade memorabile din existenta personajului. Asistam cateva momente la vizionarea unei pelicule vechi, a unor "fotografii ingalbenite" (Eugen Simion) pe care este surprinsa viata de cuplu a unchiului, intrerupta de comentariul eroului principal. Existenta unchiului comporta si episoade spectaculoase, cum ar fi drumul in America, acolo unde si lucrase dupa razboi. Acest episod este transformat intr-o poveste plina de aventuri, gustata de cele doua fetite ale nepotului sau. Conservatorismul este una din trasaturile definitorii ale unchiului, trasatura surprinsa in legatura cu mai multe aspecte ale traiului sau. Batranul este neimpacat cu ideea ca fiul sau se instalase in America, "nu-i placea nicidecum batranului sa vorbeasca despre baiatul de care-l desparteau dealuri nesfarsite de apa." De asemenea, hotararea categorica a batranului de a nu se muta la nepotul sau, care locuia la bloc, demasca aceeasi respingere a noului si a necunoscutului.
Viata unchiului se desfasoara dupa un ritual calendaristic al anotimpurilor si sarbatorilor religioase, obicei pe care personajul il respecta cu strictete. Cronometrarea precisa a datelor in legatura cu fiecare activitate a batranului demonstreaza o existenta stereotipa, dar si numaratoarea inversa a zilelor unei vieti care se apropie de sfarsit. Gesturile unchiului nu mai sunt intamplatoare, ci sunt marcate de circumstante temporale. Fragmentele "par acum niste poeme concepute dupa retorica versetului biblic" (Radu G. Teposu).

Aceasta sugestie mai apare intr-o afirmatie a eroului principal, atunci cand unchiul se hotaraste sa paraseasca Strada Depozitului: "« zilele din urma batranul s-a hotarat brusc sa renunte si sa se mute, in sfarsit in camera pe care i-o oferea stranepotul, in cartierul nou." Paradoxal, aceasta acceptare a "noului" prefigureaza moartea personajului.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani