Ulise (Odiseu) - erou mitic grec referat

personaj principal in epopeea Odiseea (autor prezumtiv Ho-mer).

Rege al insulei Ithaca, unul dintre conducatorii greci in razboiul contra Troiei, Ulise s-a remarcat prin calitati deosebite: vitejie, abilitate, intelepciune si prudenta.
Eroul rezolva o serie de probleme dificile: o cere pe Elena de la troieni, face spionaj in Tro-ia si inventeaza stratagema calului troian, care i-a ajutat pe ahei sa cucereasca Troia.

Dupa razboi, pornind spre Ithaca, loc unde era asteptat de sotia sa, Penelopa, Ulise rataceste pe mare vreme de zece ani, timp in care este persecutat de zei, dar protejat de zeita Atena.
Pana sa soseasca acasa, peripetiile sale pe mare sunt numeroase: ajunge pe tarmul tracic; poposeste in tarile Lo-tofagilor (trib de pe tarmul Africii, mancator de lotus, o planta care provoaca uitarea si din care se pare ca a mancat si Ulise) si Ciclopilor (de unde scapa orbindu-1 pe Polifem); primeste in dar de la Aiolos (Eol) burduful vanturilor, pe care din greseala il dezleaga, starnind un uragan; scapa cu greu de Lestrigonii canibali; face apoi un popas la vrajitoarea Circe, cu care are un fiu (Telegonos); dupa un an, pleaca mai departe, izbutind sa scape de ademenirile Sirenelor; trece cu dificultate prin stramtoarea dintre Scylla si Charybda si ajunge cu corabia sa, sfaramata de alt uragan, la nimfa Calypso, ramanand aici sapte (sau zece) ani; naufra-giaza la feaci si e gasit de Nausicaa care il aduce la palatul tatalui sau, regele Alkinous, si, in fine. cu o corabie data de acesta, izbuteste sa ajunga in Ithaca. Aici se ocupa in primul rand de nenumaratii petitori care ii dadeau tarcoale sotiei sale, Penelopa, reusind sa-i alunge.Aventurile lui Ulise sunt subordonate unor idei generoase: dragostea pentru locul natal si fidelitatea. Ulise se descurca in cele mai grele situatii pentru a atinge un singur tel: reintoarcerea in sanul familiei.
Ulise mai apare mentionat de cateva ori in Moda, dar si in alte opere, apartinand lui: Sha-kespeare: Troilus si Cre-sida; Racine: IJigenia; Giraudoux: Razboi cu Troia nu se face; Joyce: Ulise.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani