Ulise - roman al prozatorului irlandez de limba engleza James Joycepublicat in anul 1922.

Romanul Ulise reprezinta o versiune moderna a epopeii lui Homer, Odiseea.

Continutul romanului este dat de descrierea unei zile din viata, cu nimic iesita din comun, a trei locuitori din Dublin: burghezul Leopold Bloom, de profesie agent de publicitate, sotia sa, Molly (Marion), si tanarul Stephen Dedalus.
Punctul de plecare al romanului il constituie ideea conform careia fapte si lucruri marunte pot avea semnificatii mitice, astfel incat o singura zi din viata unui om, aparent neinsemnat, poate simboliza viata oricarui om, deci a intregii umanitati.
Scriitorul prezinta ce au gandit, ce au facut si ce au simtit aceste trei personaje in decurs de o zi. in roman, "Ulise" este Leopold Bloom, care a plecat dimineata de acasa si sa intors seara, dupa ce a trecut printr-o "Odisee" originala.
Autorul surprinde totul intr-o viziune calei-doscopica. Perspectiva din care sunt privite personajele se schimba neincetat.
James Joyce manuieste cu o deosebita abilitate procedee noi, revolutionand forma epica: monologul interior, reprodus fara semne de punctuatie, ca un flux continuu al gandurilor; nu foloseste litere mari; recurge la eufonie; introduce neologisme ciudate etc. Toate acestea sunt subordonate unui singur scop: redarea cat mai fidela a sentimentelor, dorintelor si aspiratiilor personajelor.