Tartuffe - capodopera a dramaturgului francez Moliere referat

publicata in anul 1664.

Tartuffe este o satira violenta, indreptata impotriva ipocritilor si a ipocriziei (in special, a celei clericale, bigote). Subiectul acestei comedii care ataca religia intr-o societate profund crestina a declansat la acea vreme un mare scandal, incheiat cu interzicerea piesei.
Actiunea piesei se desfasoara astfel: Tartuffe este primit si adapostit de burghezul instarit Orgon, caruia ii cucereste afectiunea si increderea printr-o conduita fatarnic pioasa.
Prin actiunile sale de "sfant", el il determina pe credulul sau protector sa rupa logodna fetei lui. Mariane, cu tanarul Vaiere, pentru a se casatori cu Tartuffe.
Dorine, servitoarea, se decide sa actioneze, astfel incat sa impiedice casatoria, folosindu-se de faptul ca Tartuffe parea a nutri o "oarecare slabiciune" fata de Elmire, sotia lui Orgon.


Dorine organizeaza o intrevedere "en tete-a-tete" intre Elmire si Tartuffe, in decursul careia ipocritul ii face acesteia o declaratie de dragoste.
Desi fiul lui Orgon, Damis, trasese cu urechea la discutia celor doi si ii dezvaluie tata sau adevarul, acesta refuza cu indarjire sa dea crezare fiului sau, pe care il va goni din casa.
Orgon ia decizia de a trece pe numele "calomniatului" Tarluffe toata averea sa. La insistentele celor din jur, Orgon, ascuns sub masa, il surprinde pe Tarluffe in vreme ce incerca, pentru a doua oara, sa-i seduca sotia.
Ipocritul, dandu-si arama pe fata, declara ca, potrivit legii, el este noul stapan si isi izgoneste protectorul din propria casa.
Regele, care recunoaste in Tartuffe un escroc notoriu, il pedepseste pe vinovat. intreaga avere ii este restituita proprietarului. Comedia se incheie cu celebrarea casatoriei dintre Vaiere si Mariane.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani