Singur pe lume - roman al scriitorului francez Hector Malot referat

publicat in anul 1878.

Romanul relateaza trista copilarie a micutului Remi, "un copil gasit", crescut o vreme de mama Barberin. Batranul Barberin, sotul acesteia, desi sperase ca va putea obtine o recompensa din partea familiei care il abandonase pe Remi, il va vinde lui signor Vitalis, muzicant si "conduca torul unei trupe ambulante de animale savante" (catelusul Capi, alti doi caini dresati si un maimutoi).
Oprindu-se in fiecare sat pentru a da reprezentatii de circ, micul Remi va indura din greu foamea si frigul. Batranul Vitalis, celebru cantaret odinioara, moare inghetat de frig, in fata unei porti, intr-o mahala, dupa ce, in prealabil, fusese arestat si intemnitat pret de cateva luni dintr-o vina neinsemnata, lasandu-1 astfel singur pe bietul Remi.
Remi ajunge pe vasul "Lebada", fiind angajat de doamna Milligan, pentru a-1 distra pe fiul ei, Arthur, un copil bolnav, obligat sa stea tot timpul culcat pe o scandura.

Remi le va istorisi povestea vietii sale, faptul ca fusese abandonat si nu avusese prilejul sa isi cunoasca parintii, iar doamna Milligan, o femeie de o bunatate deosebita, ii va relata despre felul in care isi pierduse fiul, pe cand acesta avea numai sase ani, despre moartea sotului ei si despre nasterea lui Arthur si, nu in ultimul rand, despre eforturile depuse de James Milligan, cumnatul sau, de a-i gasi fiul pierdut.


Fericirea de care s-a bucurat Remi in mijlocul familiei lui Arthur a fost insa de scurta durata. Nevoit sa plece, Remi va infrunta alte momente dificile. insotit doar de catelusul Capi, in plina iarna, Remi este adapostit de familia unui gradinar, Acquin, unde se va imprieteni cu Liza si fratii ei. De aici soarta il va smulge cu brutalitate (gradinarul Acquin ajunge la inchisoare pentru neplata unui imprumut bancar), iar micutul Remi se gaseste din nou pe drumuri.

imprietenindu-se cu Mattia, un mic aventurier de origine italiana, insotiti de catelusul Capi, cei doi vor strabate Franta in lung si-n lat, oferind reprezentatii muzicale.

Dupa numeroase alte patanii, Remi o va reintalni pe matusa Barberin, careia ii va cumpara o vaca.
Totodata va intra in posesia unei scrisori de la defunctul Jerome Barberin, scrisoare care il va pune intr-un sfarsit in legatura cu familia sa. Astfel, Remi isi gaseste mama, care era nimeni alta decat doamna Milligan, si pe fratiorul sau, Arthur. El va avea in sfarsit parte de caldura unei familii adevarate, visata de atata vreme.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani