Robinson Crusoe - roman al scriitorului englez Daniel Defoe referatpublicat in anul 1719, cu titlul complet Viata si ciudatele aventuri ale lui Robinson Crusoe.

Prin Robinson Crusoe, autorul inaugureaza, romanul realist in Anglia.

In scrierea acestui roman Daniel Defoe s-a inspirat dintr-un fapt real: aventura unui marinar, pedepsit sa fie lasat singur, vreme de patru ani, pe o insula pustie.
Cartea, care s-a bucurat de o deosebita apreciere la acea vreme, este, in primul rand, un elogiu adus omului, curajului acestuia de a supravietui in conditii dificile, intr-o singuratate deplina.
Structurat in 19 capitole, romanul relateaza neobisnuitele aventuri ale lui Robinson Crusoe.
Plecat intr-o calatorie pe mare, eroul cartii este surprins de o furtuna teribila in apropierea insulelor Barbados si devine unicul supravietuitor al naufragiului corabiei. De acum incolo incepe marea aventura a lui Robinson Crusoe, aflat singur pe o insula pustie, "neavand nici ce manca, nici unde se adaposti, nici haine, nici arme, fara nicio speranta".


Dupa nenumarate incercari, ajutat de iscusinta mintii si de fortele bratelor, el reuseste sa-si construiasca un adapost, folosind indeosebi lucrurile recuperate de pe corabie. Robinson Crusoe domesticeste animale, munceste pamantul, practica olaritul si croitoria, isi face o barca si exploreaza insula, repetand astfel, pe parcursul a cei 28 de ani de singuratate, experienta civilizatoare a umanitatii.
Tot Robinson este cel care va salva de la moarte un salbatic, pe care il va boteza Vineri si il va educa. intre el si Vineri se stabilesc raporturile patriarhale dintre un stapan si sluga credincioasa.
Soseste si momentul mult asteptat, parasirea insulei. Eroul' nostru reuseste sa-1 salveze de la moarte pe capitanul unui vas, al carui echipaj se razvratise. Capitanul, dupa inabusirea revoltei, isi tine promisiunea si, la 19 decembrie 1686, Robinson Crusoe este imbarcat pe vasul englez si readus in patrie.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani