Regele Lear - tragedie a marelui scriitor englez William Shakespeare referat

scrisa in anii 1605-1606.

Regele Lear este o drama a interiorizarii si cunoasterii de sine, al carei fior tragic nu-si gaseste egalul decat la Sofocle.
Regele Lear, retra-gandu-se de la domnie si stapanit fiind de iluzia puterii sale nelimitate, isi imparte regatul fiicelor sale. Le cere insa acestora, inainte de a le imparti regatul, sa-si exprime in cuvinte dragostea pe care i-o poarta. Fiicele mai mari, Go-neril si Regan, meschine si lingusitoare, ii spun batranului vorbe frumoase, exact' ceea ce acesta dorea sa auda. Cordelia insa, fire sincera, ii spune cu naturalete: "Iubesc pe Majesta-tea-Voasira asa cum imi este datoria, nici mai mult nici mai putin" Luand acest raspuns drept o adevarata insolenta, tatal, obisnuit cu supunerea oarba a celor din jur, isi alunga fiica cea mica, dezmoste-nind-o.

Din acest moment vor incepe deceptiile batranului rege. La curtea lui Goneril, din ordinul acesteia, batranul rege duce o viata de chin. Batranul pleaca, bleste-mandu-si fiica si bleste-mandu-se si pe sine. La curtea lui Regan situatia este aceeasi.
Doborat de ingratitudinea fiicelor sale, batranul, cu mintea tulburata de durere, rataceste pe campii, infruntand furtuni si trasnete.


Dintre fostii curteni i-au ramas credinciosi doar contele de Kent, Edgar si bufonul.
Cordelia, devenita intre timp regina a Frantei, vine in ajutorul tatalui sau.
Goneril si Regan vor sfarsi in mod mizerabil, otravindu-se una pe cealalta, din rivalitate pentru acelasi barbat, Edrnund, comandantul ostilor britanice.
Cordelia si regele Lear, in timpul luptelor dintre francezi si englezi, ajung prizonierii lui Edrnund. Cordelia este omorata din porunca lui Edrnund, chiar sub ochii bietului sau tata, care se stinge de durere.

Lear fusese obisnuit o viata intreaga sa fie inconjurat numai de oameni servili care sa dea ascultare poruncilor sale. Puterea pe care o detinea il impiedica sa vada si sa inteleaga adevarul despre oameni si de aceea el va suferi o teribila drama sufleteasca. Lipsit de bogatie si de putere, el nu va mai fi decat o biata faptura neputincioasa si va intelege cat de iluzorie a fost parerea sa despre sine si despre putere.
Totusi, cand totul parea pierdut, fiica cea mica isi salveaza tatal. Cordelia intruchipeaza in aceasta opera puterea miraculoasa a dragostei si a iertarii. Prin dragostea cu care aceasta il inconjoara, Regele Lear isi va gasi linistea.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani