Regele Lear - personaj central in tragedia omonima(autor William Shakespeare).

Batranul rege Lear, este convins ca puterile sale sunt nelimitate. El isi imparte regatul intre cele doua fiice ale sale, Goneril si Regan, alungand-o pe Cordelia, singura fiica ce il iubeste cu adevarat. Aceasta, spre deosebire de surorile ei, care se folosesc de linguseli, ii dezvaluie iubirea simplu si cinstit, nefiind insa crezuta de tatal ei.
Ramanand fara regat, Lear va fi alungat de cele doua fiice, ajungand sa traiasca in mizerie. Prabusirea sa morala incepe din momentul in care realizeaza cu cata cruzime o indepartase pe Cordelia, fiica iubitoare si devotata.

Puterea de care dispusese odinioara, ca suveran absolut asupra vietii si mortii supusilor sai, lingusirea si slugarnicia cu care acestia il tratau l-au facut sa devina foarte infumurat si vanitos. Lear apreciase odinioara doar supunerea oarba si nu-si indreptase atentia niciodata asupra oamenilor aflati in suferinta. Orgoliul sau nemasurat il tinuse departe de viata, departe de adevaratele sentimente si valori u-mane.
Dramei sale sufletesti ii va pune capat Cordelia, fiica sa generoasa si iubitoare. Cordelia isi va salva tatal, redandu-i linistea sufleteasca, prin puterea miraculoasa a iubirii si a iertarii.