Pygmalion - comedie a dramaturgului englez, de origine irlandeza Bernard Shawpublicata in anul 1912.

Titlul piesei, deosebit de semnificativ, este numele unui sculptor legendar care se indragosteste de statuia pe care o creeaza, reprezentand o femeie. Afrodita transforma statuia intr-o fiinta vie, sculptorul reusind sa se insoare cu ea. Din casatoria lor s-a nascut un fiu, caruia i s-a dat numele simbolic de Pathos (din limba greaca - suferinta).

Actiunea comediei se petrece la Londra, in primii ani ai secolului al XX-lea. Profesorul Hen-ry Iliggins, specialist in fonetica, face un pariu cu colonelul Pickering ca va reusi ca, in numai sase luni, sa faca o adevarata doamna din tanara fiorareasa Eliza (Liza) Doolittle, invatand-o sa vorbeasca corect limba engleza si sa se comporte in asa fel incat sa se poata prezenta la receptia ambasadorului, fara ca cineva sa-si dea seama de umila-i origine si de lipsa ei de educatie.
Dupa sase luni de lectii interminabile, Higgins face o repetitie, ducand-o pe Liza la ceai la mama sa, doamna Iliggins. Repetitia este insa un esec, Liza reusind sa se dea de gol cu repeziciune.
Urmeaza alte lectii epuizante, dupa care Liza este prezentata la bal, unde inregistreaza un adevarat succes. Dupa bal, ofensata de comportamentul lui Higgins care nu-i mai adresa niciun cuvant, considerand ca meritul reusitei ii apartine lui, in exclusivitate, Liza paraseste casa acestuia.
Reintalnind-o la doamna Higgins, Henry ii da de inteles ca o iubeste, in pofida firii lui bizare, iar finalul piesei sugereaza ca Liza se va reintoarce la el.