Provincialele - opera fundamentala a scriitorului francez Blaise Pascal.Scrisorile catre un provincial, cunoscute sub numele de Provin dalele, reprezinta un rechizitoriu Ia adresa moralei iezuite.
Provincialele reunesc un numar de 18 scrisori, publicate intre anii 1656-1657. Autorul, fara a-si face cunoscut numele, se face purtatorul de cuvant al prietenilor sai de la Port-Royal, adeptii jansenismului, in disputa acestora cu doctorii de la Sorbona.
Atacati de iezuiti (este vorba de condamnarea lui Antoine Arnauld de catre Sorbona), jansenistii vor sa riposteze. Blaise Pascal va 11 acela care, pe baza unor argumente si referinte teologice furnizate de Arnauld si Nicole, va redacta raspunsul jansenistilor sub forma celebrelor Provinciale.

Doctrina morala ie-zuita este supusa unui examen necrutator si combatuta printr-o magistrala tehnica a reducerii la absurd.
Autorul combate cazuistica iezuitilor, generatoare de injustitie si mari abuzuri sociale.
Iezuitii, ca agenti ai contrareformei, adopta, spre a atrage cat mai multi adepti, criterii morale dintre cele mai flexibile. Astfel, un pacat grav, condamnabil, poate fi considerat de catre iezuiti a nu fi de fapt un pacat. Daca cineva a comis un pacat (de la crima pana la depravare), fara a fi constient de acest lucru, este absolvit de orice vina.
in opozitie cu o astfel de morala toleranta, jansenistii sunt adeptii unei morale severe, austere: nu constiinta individuala decide asupra culpabilitatii sau inocentei, ci raportarea la normele absolute ale moralei.