Proverbele romanilor - colectie de folclor de Iuliu A. Zanne referat

PROVERBELE ROMANILOR - Colectie de folclor de Iuliu A. Zanne. Colectia, "unica in felul ei, un monument pentru cultura nationala" (G. Dem. Tcodorescu), este, in fapt, un veritabil si masiv corpus al proverbelor si zicatorilor romanesti, fia a aparut la Bucuresti, la Editura librariei Soccc & comp. sub titlul Proverbele romanilor, intre anii 1895 si 1903, dupa cum urmeaza: I, 1895, LXI+781 p.; 11, 1897, XX^942 p.; III XXV1II+776 p.; IV, 1900, XXVI+780 p.; V, 1900, XXV1+742 p.; VI, 1901, XX1V+776 p.; VII, 1901, XXVI+956 p.; VIII, 1901, 772 p.; IX, 1901, 746 p.; X, 1903, XXVM 425 p. Cele zece volume s-au bucurat, in general vorbind, de o buna primire la aparitie, recenzentii elogiind efortul urias depus de Iuliu Zanne

In strangerea si sistematizarea materialului paremiologic romanesc. Colectia nu a mai fost publicata in editie integrala niciodata.

Tentative de a cuprinde si sistematiza proverbele si zicatorile romanesti intr-o colectie-corpus au mai existat si inaintea lui Iuliu Zanne Le amintim aici pe cele ale lui I. Hintz-Hintescu si Petre Ispirescu; ele nu se pot insa compara decat anevoie cu ceea ce a reusit sa faca inginerul de cai ferate (si totodata, folclorist) Iuliu Zanne. Pentru alcatuirea culegerii sale, Iuliu Zanne apeleaza la surse diverse (manuscrise, opera unor scriitori, culegeri de folclor publicate sau inedite, texte comunicate de corespondenti de-ai sai s. a. m. d.).

In acest scop, autorul parcurge un mare numar de publicatii (294 de titluri) si se adreseaza la nu mai putin de 340 de "colaboratori benevoli" care-i trimit material cules din realitatea vie folclorica a tuturor tinuturilor romanesti (Muntenia si Moldova initial, apoi si Transilvania).

Aria de investigatie se largeste cu timpul, caci vrand sa se acopere "intregul teritoriu locuit de romani" (Ovidiu Barlea), Iuliu Zanne include si material referitor la romanii din sudul Peninsulei Balcanice. Corespondentii lui l. Z. aveau profesii diferite, de la invatatori si preoti, fara preocupari de culegere a literaturii populare, pana la folcloristi reputati, cum sunt Artur Gorovci, N. Mateescu, E. Sevastos, G. T. Kirileanu, Al. Vasiliu. De aici, calitatea inegala a materialului utilizat de autor in realizarea colectiei sale. Culegerea este de o bogatie exceptionala. Astfel, cum arata Ovidiu Barlea, volumele I-VII cuprind 18940 de tipuri de proverbe si zicatori, iar volumele IX si X contin 4500 de tipuri provenind din culegerile ulterioare efectuate de folclorist. In cel de-al optulea volum, Z. tipareste importanta colectie de "maxime si povatuiti a lui Iordache Golescu, avand si ea un numar apreciabil de tipuri de proverbe si zicatori, identificabile, mai toate, in celelalte volume ale corpusului. Cat priveste sistematizarea si clasificarea materialului paremiologic, Iuliu Zanne preia "cu oarecari schimbari insemnate" sistemul avansat de francezul Le Roux de Lincy. Gruparea proverbelor si a zicatorilor se face pe capitole, in functie de tematica lor: Natura fizica. Despre animale. Omul si organele sale, Despre viata fizica, Despre viata sociala, Despre viata intelectuala si morala ctc.

In afara de sintagmele paremiologice care isi pot proba apartenenta la spiritualitatea populara, Iuliu Zanne insereaza si pilde filosoficcsti", "povete", "sentinte" ori maxime culte care nu se incadreaza respectivei spiritualitati. Nu este un repros adus lui Iuliu Zanne, cu atat mai mult cu cat unele din maximele si sentintele acestea au patruns in repertoriul folcloric.

Ca tehnica de lucru, mentionam ca . Z. transcrie intai varianta-tip, dupa care da toate celelalte variante posibile, indicand si sursele unde acestea pot fi consultate. Mai mult, folcloristul incearca sa-l orienteze pe cititor pentru ca acesta sa poata deosebi proverbele veritabil folclorice de cele "dubioase sau traduse din cele straine" ori de cele provenind din sursa livresca. Cu alte cuvinte, efortul lui . Z. merge in directia izolarii, cu acuratete, a formelor populare de cele nepopulare. Fiecare tip de proverbe este amplu comentat si examinat din varii perspective (istorice, filologice ctc), ceea ce are drept rezultat mai buna intelegere a materialului tiparit in paginile eolectiei-corpus. Subliniem, in sfarsit, inca un merit al lui Iuliu Zanne, anume acela privind "racordarea proverbelor la creatii folclorice din care au putut deriva formulele sententioase" (Iordan Datcu). Opera de capetenie a folcloristicii romanesti, colectia lui Iuliu Zanne s-ar cuveni a li grabnic reeditata si reintrodusa astfel in circuitul stiintific.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani