Prometeu - personaj legendar al mitologiei grecesti si personaj central in tragedia Prometeu inlantuitTitanul Prometeu, im-potrivindu-se vointei lui Zeus, fura din Olimp focul, oferindu-1 oamenilor. Drept pedeapsa, Prometeu este inlantuit de stancile Caucazului, din ordinul lui Zeus, indurand suferinte cumplite: un vultur mananca zilnic din trupul sau. Suferinta lui Prometeu este nemarginita, dar nemarginita este si dragostea lui fata de omenire.

Prometeu este tipul eroului care se ridica impotriva despotismului, care vrea sa schimbe lumea existenta cu una noua, condusa dupa principiul dreptatii si al libertatii. Prometeu il avertizeaza pe Zeus ca daca nu renunta la despotismul sau, se va prabusi.
in lupta lui Prometeu nu are de partea sa niciun alt sprijin decat constiinta sa si extraordinara putere de rezistenta in fata suferintei. Semnificativ este faptul ca, pe masura ce suferinta sa creste, creste si puterea lui de a o indura. Conform legendei, Prometeu va li eliberat de Herakle (Hercule), care va rapune vulturul ce il chinuia.

Figura lui Prometeu a fost evocata de mari scriitori ai literaturii universale: Hesiod: Teogo-nia: Munci si zile; Calde-ron: Statuia lui Prometeu: Goethe: Prometeu si Pandora; Shelley: Prorneteu. descatusat ele.