Oedip - eroul unei vechi legende grecesti referatpersonaj principal in tragediile: Oedip rege si Oedip la Colonos (autor Sofocle).

Oedip este purtatorul unui simbol tragic. El este fiul lui Laios, regele Tebei, si al Iocastei, fiica lui Creon. Consultand oracolul, regele Laios afla ca fiul sau, adus pe lume de Iocasta, este sortit sa isi omoare tatal si sa se casatoreasca cu propria sa mama. Pentru a evita producerea acestor nenorociri regele ia decizia ca fiul sau sa fie ucis.

Oedip este salvat de niste sclavi si crescut la curtea regelui Polybos. Peste ani, lui Oedip ii este dat sa il intalneasca, la o rascruce de drumuri, pe Laios, pe care il omoara intr-o lupla iscata spontan, fara a sti ca a comis un patri-cid.
Devine apoi regele Te-bei si se casatoreste cu vaduva Iocasta (mama lui) cu care are patru copii: Antigona. Isinena, Eteocle si Polinice.
in Teba izbucneste o epidemie de ciuma, care nu poate fi curmata, dupa oracol, decat prin razbunarea mortii lui Laios. Oedip se angajeaza sa-1 descopere pe ucigasul lui Laios pentru a-si scapa poporul de ciuma. Cand afla ca el insusi este vinovatul (si Iocasta - mama sa naturala, ii este acum sotie), isi scoate ochii si porneste in pribegie, condus de Antigona. Oedip moare de batranete.Oedip este prins, fara crutare, in mrejele destinului, in ciuda eforturilor sale de a-1 ocoli.

Soarta lui este foarte trista; zeii il ajuta sa se inalte - Oedip a fost un rege bun, a salvat Teba, a condus-o cu intelepciune si bunatate, s-a bucurat de dragostea netarmurita a supusilor sai - pentru ca apoi sa-1 prabuseasca in cel mai adanc abis.
Desi destinul este necrutator si il striveste, Oedip isi pastreaza demnitatea pana la ultima suflare. Aceasta atitudine, devenita model de conduita omeneasca, va face din Oedip un erou tragic.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani