Mizerabilii - roman al scriitorului francez Victor HugoA fost publicat in anul 1862.

Prin proportii si arhitectura, romanul Mizerabilii este considerat o epopee in proza.

Amestecul tuturor genurilor literare, al elementelor de istorie, filozofie, politica, arta si morala confera operei aspectul unui vast tablou al societatii franceze din prima jumatate a secolului al XlX-lea.

Mizerabilii este, asa cum spunea Hugo, "nu un roman, ci un munte". in centrul actiunii se afla Jean Valjean, un ocnas, condamnat pentru ca a furat o paine. Dupa ce ispaseste '. 9 ani de inchisoare, este prigonit in continuare de politistul Javert, fiind silit sa se ascunda sub identitati false. Unica lui grija este aceea de a asigura fericirea Co-settei, fetita pe care o salvase din mainile ticalosului cuplu Thenar-dier.

Fostul ocnas Jean Valjean va deveni cu timpul bogatul industrias Madeleine. Acesla isi va pune intreaga existenta numai in slujba ajutorarii celor oropsiti si asupriti. in zilele insurectiei din 1832 el va reusi sa-I salveze de la moarte pe Marius de Pontmercy, fiul unui ofiter bonapartisl si iubitul Cosettei. Tot el il va elibera si pe Javert, politistul care-1 haituise toata viata, caci acesta din urma fusese luat prizonier de insurgenti. in fata unui asemenea gest Javert se va sinucide.

Romanul se'incheie cu moartea fostului ocnas, care isi da sufletul impacat, avand-o aproape pe Cosette, devenita intre timp sotia lui Marius.
Raman memorabile, construite ca niste tablouri unice, scenele luptei de la Waterloo si ale insurectiei pariziene din 1832.
Personajul cel mai bine realizat al operei este, desigur, Jean Valjean, simbol al salvarii omului prin bunatate si cainta.
Acest roman social este istoria unui om si a unei constiinte si, in acelasi timp, fresca unei intregi epoci.