Micul Print - poem in proza al scriitorului francez Anfoine de Saint-Exuperypublicat in anul 1943.

Meditatia lui Saint-Exupery asupra maretiei umane se deplaseaza, de la evenimentul concret supus analizei in romanele sale despre avioane, piloti, zboruri, in proza de fictiune care este Micul Print,: basm modern, naratiune sti-intifico-fantastica si poem filozofic in proza.

in Micul Prin{ autorul se inspira din propria copilarie, precum si din amintirea unui dramatic accident de aviatie petrecut in desertul Libiei, cand a trebuit sa indure cinci zile de chin pentru a gasi un mijloc de a se salva, timp in care singuratatea 1-a obligat la o severa confruntare cu sine insusi. Micul Print este unicul locuitor al unei planete minuscule si indepartate - planeta B 612.

Subiectul operei este urmatorul: starea de plictiseala inregistrata pe mica sa planeta avea sa fie tulburata de un eveniment miraculos: germinatia unei seminte aduse de undeva din spatiu. Aceasta floare i se pare Micului Print o adevarata minune.
Pana atunci, pe planeta locuita doar de Micul Print nu existasera decat flori cu un singur rand de petale false. Privindu-si floarea cum se inalta spre soare, printul traieste un profund sentiment de emotie si de admiratie. El stia ca trandafirul va fi o floare vanitoasa, careia trebuia sa i se indeplineasca orice dorinta. Micul locuitor al minusculei planete porneste intr-o lunga calatorie in spatiu ca sa afle adevaratul sens al vietii. Voiajul sau se va transforma intr-o adevarata calatorie spirituala, la capatul careia isi da seama ca numai dragostea este in stare sa dea un sens vietii.

El apare astfel intr-o zi in fata povestitorului ramas in pana de avion in desertul Sahara. Vreme de opt zile cei doi isi povestesc diferite intamplari si isi impartasesc gandurile. Astfel, in peregrinarile sale prin spatiu, vizitand diverse planete. Micul Print face cunostinta cu diferite personaje care simbolizeaza mai ales defecte umane: monarhul fara supusi, vanitosul fara admiratori, afaceristul fara puterea de se mai opri (in pofida faptului ca pe planeta pustie dorinta de inavutire era lipsita de sens), fanara-giul ce aprindea si stingea fara rost felinarul, geograful care habar nu avea de muntii de pe planeta sa. Dandu-si seama de absurdul vietii acestora, de faptul ca existenta lor era lipsita de sens Micul Print ajunge la concluzia ca numai iubirea si generozitatea sunt capabile sa dea un sens vietii: "nupoti vedea limpede decat cu inima".
Aliat in cautarea unei noi lumi. Micul Print, ajunge pe Planeta Pamant, unde se intalneste cu o vulpe (ale carei atribute sunt cu totul diferite de cele ale unei vulpi obisnuite), care ii va arata adevaratele sensuri ale prieteniei. Esenta umanitatii (iubire, prietenie, altruism) se reduce, dupa opinia inteleplei vulpi, la daruirea de sine pentru altii.
Pe Pamant Micul Print intalneste nenumarati trandafiri asemanatori cu acela care il determinase sa isi paraseasca planeta: "El se sim(ea nefericit. Floarea sa ii povestise ca ea este singurul exemplar din univers. Si iata ca, de fapt. mai existau cinci mii de Jlori, toate la fel, intr-o singura gradina." Cu toate acestea, Micul Print decide sa se intoarca pe planeta lui, caci se simte raspunzator de ingrijirea Horii sale. intelege astfel ca pentru a fi fericit "ajunge sa te gandesti ca undeva, printre milioane de stele exista fiinta iubita", iar ceea ce confera un sens existentei sunt relatiile dintre oameni, care implica, printre altele, si responsabilitatea fiecaruia pentru soarta celorlalti. De pe steaua sa, pierduta in multimea de stele, ii va trimite prietenului pamantean (naratorul navigator) rasul Iui care face ca planeta sa sa rada ca un clopotel reverberat, transmitand in tot cosmosul: un ras universal, un zambet, un semn al prieteniei si dragostei -sentimente de esenta umana.