Mara - rezumat pe capitole referatActiunea romanului se petrece in nordul Banatului, pe valea Muresului, in localitatile Lipova, Radna si Arad.

In primul capitol, romanul urmareste destinul Marei, precupeata de la Radna, si al copiilor ei, Persida si Trica, pe parcursul trecerii acestora spre varsta adulta. Naratorul ne prezinta monografia satului, a targului, locul actiunii si personajele, acestea fiind Mara, vaduva intreprinzatoare, precupeata banateanca, podarita si mama a doi copii, Persida si Trica.

In cel de-al doilea capitol, desi vaduva, eroina reuseste, datorita spiritului ei intreprinzator, sa ii asigure Persidei, cu minimum de efort financiar, o buna educatie la calugarite, insa afland de supararile fratelui sau, hotaraste sa plece impreuna , sa fuga de la manastire. Dar luand luntrita au inceput necazurile. In timp ce luntrita era luata de valuri, alte doua luntrite de vaslasi voinici se grabeau sa o ajunga. Intr-un final, cei doi copii scapa, iar Persida se intoarce la manastire impreuna cu maica Aegidia.

In cel de-al treilea capitol, Mara cauta mult si in zadar sa-l dea pe Trica ucenic la un cojocar. Pana la urma, ramane ucenic la Bocioaca.

In cel de-al patrulea capitol, Persida isi gaseste iubirea, prin simplul fapt ca intr-o zi de primavara ea a deschis fereastra manastirii, ce dadea spre macelaria unde lucra Natl, fiul Hubaroaiei si a lui Hubar. Izbindu-se vantul in una din ferestre, aceasta s-a spart, iar Persida s-a dus repede sa vada ce s-a intamplat. Atunci, l-a vazut pe Natl si astfel s-au intalnit pentru prima oara. In vacanta de Paste, Persida a plecat acasa impreuna cu fratele ei, iar pe drum s-a reintalnit cu Natl, care era foarte fericit sa o revada. Iar ea, din acea zi facea orice ca sa il intalneasca.

In cel de-al cincilea capitol, Mara impreuna cu Trica si Persida, pleaca la Arad stabilindu-se temporar la familia Claici. In Arad, Persida il cunoaste pe preotul Codreanu, care se indragosteste de ea. Tot in Arad il reintalneste pe Natl.

In cel de-al saselea capitol, Persida devine o eroina dilematica, osciland intre sentimentele incercate fata de cei doi pretendenti.

In cel de-al saptelea capitol, Persida si Natl se reintalnesc dupa mult timp. Dintre o multime de persoane, numai Persida ar mai fi putut sa il recunoasca atat de jerpelit. Dupa ce s-au plimbat si au vorbit, ea a dorit sa se intoarca singura acasa, ramanand cu o impresie proasta despre el.

In cel de-al optelea capitol, Persida doreste sa se intoarca acasa cu mama sa, dupa ce a realizat ca tine la Natl. Dupa ce i-a zis totul mamei sale, Mara a hotarat ca ar fi mai bine sa se intoarca la manastire, alaturi de maica Aegidia si s-o asculte pe aceasta intru totul.

In capitolul al noualea, Codreanu e tot cu gandul la Persida, iar Natl chiar ii face o vizita la manastire.

In cel de-al zecelea capitol, Mara se descurca din ce in ce mai bine in afaceri, iar Persida se gandeste din ce in ce mai mult la Natl. Insa la culesul viilor participa toata lumea, inclusiv Persida si Natl. Seara, pentru a-i atrage atentia Persidei, Natl trage cu pusca dar totul e in zadar, deoarece descarcatura pierduta in vant suna ca in sec. Dar totusi, cei doi s-au intalnit in fata cramei, timp in care au dansat si au vorbit.

In capitolul unsprezece, Persida intalneste un prieten de-al lui Natl, care o pune in dificultate, in legatura cu sentimentele sale fata de Natl. Datorita acestei discutii Persida se hotaraste sa se intoarca la manastire.

In capitolul doisprezece, Persida are taria de a-l refuza pe Codreanu si de ase decide sentimental in favoarea lui Natl. Timp de aproape doi ani cei doi se intalnesc pe furis, cu momente de atractie neinfranata, dar si de oscilari si chiar de respingeri, pasionalitatea tiranizand firea omeneasca cu manifestarile ei imprevizibile, fapt recunoscut de Persida insasi.

In capitolul treisprezece, aflam ca Hubar se inchide din ce in ce mai mult in sufletul si in casa lui. Natl dupa trei saptamani de calatorie, ii trimite o scrisoare mamei lui, in care o anunta ca a ajuns cu bine la Buda, la varul ei, dar nu a pomenit nimic de tatal sau. Pe Persida au vrut sa o marite cu Bradeanu, dar aceasta iar s-a dus la manastire. Hubar, suparat ca Mara nu mai vrea sa faca afaceri cu el, doreste sa se razbune pe aceasta. Natl se intoarce din calatorie si urmeaza sa isi faca taietura de maestru. Astfel, se va stabili ziua taieturii, in urma unei intruniri in care s-a citit cartea de calatorie, de Sf. Ilie. Apoi, Natl s-a dus la biserica din Radna, sa o vada pe Persida, dar din nefericire cei doi au atras atentia.

In capitolul paisprezece, ne este prezentata povestea Reghinei, o femeie care a ratacit prin paduri si ajunsa la manastire a fost primita cu bratele deschise. Insa, cand l-a nascut pe Bandi, a paralizat, iar cand acesta a implinit opt ani, a murit. Persida l-a intalnit si l-a luat la ea acasa. Toata lumea si-a facut o parere proasta despre Natl, deoarece si-a batut propriul tata. Persida insa nu credea acest lucru, asa ca i-a dat intalnire in dosul Sarariei. Acolo, Natl i-a explicat Persidei ce s-a intamplat, iar aceasta l-a certat.

In capitolul cincisprezece, Marta doreste ca Trica sa ii devina ginere. Natl nu mai pleaca, dar tot nu se impaca cu tatal sau, desi maica Aegidia si preotul au incercat. Apoi, Trica il urmareste pe Natl, sa vada unde se intalneste cu sora sa, si il ia la bataie, dar Persida reuseste sa ii desparta. Intr-un final cei doi tineri, Persida si Trica, hotarasc sa fuga de acasa, fiind ajutati de Trica.

In capitolul saisprezece, Persida era foarte fericita, deoarece era maritata cu Natl. Cei doi isi inchiriasera o casa si in fiecare zi, ei vizitau Viena, locul in care fugisera. Dupa ce totul mergea bine, relatia lor, a inceput sa se raceasca asa ca Natl i-a propus Persidei sa se intoarca acasa.

In capitolul saptesprezece, cei doi, se intorc acasa unde isi deschid un birt in Sararie, in care Persida era carciumareasa si facea toate treburile, in timp ce Natl nu o ajuta deloc, ci din contra, incepuse sa o bata, pana cand ea nu a mai suportat si a plecat de acasa.

In capitolul optsprezece, Mara este chemata de catre Tulita la Persida, deoarece aceasta se simtea tare rau. Persida este foarte bucuroasa ca isi vede mama si ii spune ca ea si Natl sunt casatoriti, dupa care fuge si pierde copilul pe care il asteapta.

In capitolul nouasprezece, Persida si Natl, Marta si Bocioaca, impreuna cu Mara cauta o modalitate de a-l scapa pe Trica de armata, dar mai akes de razboi. Toti strang bani astfel incat sa ajunga ca sa il poata rascumpara pe Trica.