Lucian Valea - BiografiePstepseudonimul lui Alexandru Astalus, nascut in comuna Sant, judetul Bistrita-Nasaud, la 4 martie . Face studiile liceale la Cluj si Brasov.

Debuteaza poetic de timpuriu, in 1939, la ziarul "Tribuna" din Cluj.

La Brasov, inca elev de liceu fiind, participa la realizarea revistei "Claviaturi" (194l-l943), condusa de Gherghinescu Vania; tot acum este si redactor la " Gazeta Transilvaniei" (1942-l944).

E perioada unei ascensiuni fulgeratoare a poetului, caruia i se editeaza primele volume de poezii (volumul de debut, Matanii pentru fata ardeleana, apare la Buzau in 1941). Dupa absolvirea liceului la Brasov (1943), continua cu Facultatea de Filologie din Bucuresti, pe care o absolva in . Profeseaza la Nasaud, Timisoara (unde este si profesor metodist); un timp este lector la Institutul Pedagogic din Bucuresti (1962-l963), profesor la Bacau, Darabani, director al Scolii Populare de Arta din Botosani.

Dupa debutul poetic furtunos si entuziasmant, poetul va reveni tarziu, abia in 1972, in peisajul liricii noastre, cu o poezie deschisa, simpla, de tip confesional.

Criticul literar Emil Manu ii simte vocatia "in poemele simple, curate si directe, in care emotia se comunica fluidizata in caligrafii aproape lunare sau in partituri scrise pe fata unor oglinzi de-o luciditate nordica".

Volume de versuri:

Matanii pentru fata ardeleana, Buzau, colectia Zarathustra, 1941;
Intoarcerea langa pamant, Brasov, Editura Tribuna, 1942;
Intoarcerea lui Don Quijote, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972;
Vocile, Iasi, Editura Junimea, 1975;
Groapa cu lei, Cluj, Editura Dacia, 1979;
Singuratate in Ithaca, Iasi, Editura Junimea, 1978;
Autoportret in timp, Iasi, Editura Junimea, 1983.

Poezia Preludiu a aparut in volumul Autoportret in timp, Iasi, Editura Junimea, 1983.