Heathcliff - personaj central in romanul La rascruce de vanturi(autoare Emily Bronle).

Eroul acestui roman este un copil parasii, care a fost gasii de domnul Earnshaw si pe care acesta il va creste alaturi de copiii sai. Ilind-ley si Catherine. Nea-vand nume, copiii il boteaza, simbolic, Heathcliff "colt de plai inalt".
Heathcliff va indura, dupa moartea binefacatorului sau, tot felul de umilinte din partea fiului acestuia, Hindley. Pe masura insa ce creste persecutia lui Hindley, se intensifica iubirea si solidaritatea dintre Catherine si Heathcliff. Catherine patrunde intamplator in mijlocul familiei Linton si se simte tot mai atrasa de bogatia intalnita aici. Auzind-o insa pe fata ca nu se va casatori cu el: "Acum insa nu mas ma rit a cu Healhclijf, m-as sim{i injosita", Heathcliff va parasi casa "de la rascruce de vanturi". inlorcandu-se peste cativa ani, el o gaseste pe Catherine maritata cu Edgar Union. Singurul gand al lui Heathcliff este sa se razbune, fara pic de mila, pe cei care l-au umilit si i-au rapit fericirea, urmarind sa-i distruga inclusiv pe copiii acestora.

Astfel, cu rabdare si abilitate, el va reusi sa-si duca planul la indeplinire. Va deveni detinatorul si stapanul averilor famiilor Earnshaw si Linton.

Cathy (fiica Calheri-nei) si tlareton (fiul lui Hindley) devin victime ale conflictelor din trecut. Solidaritatea, care ii unise odinioara pe Heathcliff si pe Catherine, ii uneste acum pe cei doi tineri impotriva lui Heathcliff. Dragostea lor ii aminteste lui Heathcliff de propria sa dragoste si de propria sa lupta. Victoria obtinuta ii pare acum lipsita de sens.
Ura de care s-a lasat animat in ultimii zece ani ai vietii 1-a condus la izolare si decadere morala.
Heathcliff isi va gasi sfarsitul, regretand ca a devenit victima monstruoasei sale razbunari.