Gavroche - personaj al romanului Mizerabilii(autor Victor Hugo).

Gavroche a devenit in literatura universala un simbol al eroismului. Fiul cuplului Thenar-dier, detestat de mama sa si ignorat de tala, Gavroche, in varsta de numai unsprezece ani, duce o viata de strengar, pe strazile Parisului.
Desi lipsit de dragoste si de caldura unui camin, nevoit sa-si poarte singur de grija, Gavroche isi pastreaza inocenta, curajul si dragostea fata de oameni.
Gavroche participa in iunie 1832 la o manifestatie republicana, organizata cu prilejul funeraliilor generalului La-marque, care sfarseste in rascoala.

Micul Gavroche se ofera ca voluntar pentru a aduce revolutionarilor munitii, strecurandu-se printre cadavrele soldatilor morti si golindu-le cartusierele. Desi ranit, Gavroche nu se da batut. Un al doilea glont insa il raneste mortal. Atunci micul Gavroche lanseaza o ultima sfidare garzilor nationale, cantand: "Je suis tomhe par terrej Cest la Jante a Voltaire ()" - "De-am cazut, nu-i un mister, /De vina e doar Voltaire ()" Imaginea micutului Gavroche va ramane pentru totdeauna un simbol al tuturor celor care isi sacrifica viata pentru apararea libertatii.