Folosirea calculatorului in orele de limba si literatura romana referatDupa cum probabil stim, calculatorul poate fi folosit ca ajutor in aproape orice domeniu daca avem, sau sa cream chiar noi programele de care avem nevoie pentru activitatea respectiva.
Deci, in acest scurt referat, voi incerca sa va arat ca un calculator poate ajuta si pentru studiul limbii si literaturii romane.
Exista enciclopedii, biografii ale unor personalitati mai importante si prezentari ale activitatii lor. Desi, din cate stiu eu, nu a aparut nici unul din produsele pe care le voi aminti, teoretic se pot realiza, poate dau idei unora. Sper sa nu va plictisesc cu detalii tehnice, dar acestea nu vor fi multe. Orice exista acum in carti s-ar putea pune pe un calculator, iar in acest fel am tot ceea ce studiem ar avea o mai mare interactivitate. Pentru inceput, sa luam ca exemplu banalul Abecedar. Imaginati-va Abecedarul pe calculator. Da, micutul sa se uite pe monitor la ceva conceput pentru cei de varsta lui. Chiar sa citeasca si sa fie corectat de calculator. Veti spune ca ma cred intr-un film sau intr-un roman science - fiction. Nu, in nici un caz! Tehnologie de recunoastere a vocii exista, este folosita chiar si in majoritatea programelor pentru invatarea unei limbi straine. Dar sa-i lasam pe cei mici in pace si sa trecem la cei de varsta noastra. Orice carte poate fi trecuta in format digital si in acest fel ar deveni mult mai interactiva. Deci, am putea consulta biografii ale unor personalitati celebre, comentarii ale operei lor. Sa studiem opera lui Eminescu, de exemplu, intr-o prezentare asemanatoare cu ceea ce vedem pe o caseta video, la fel pentru orice despre care ni se spune ceva la ore. Cum ar fi sa avem un program care sa cuprinda tot ce este in programa de bacalaureat? Sa avem mai multe variante al operei studiate, din care extragem bineinteles ceea ce avem nevoie.
Nu in ultimul rand, poate lucrul cel mai important, este Internet-ul pentru ca acesta inseamna in primul rand comunicare, comunicarea fiind abilitatea cea mai importanta pe care acest obiect incearca sa ni-l dezvolte. Dar si pentru ca este mai aproape de noi, Colegiul nostru avand conexiune la Internet. Profesorii sau chiar elevii ar putea schimba pareri cu alti profesorii si elevii din restul tarii. Si asta s-ar putea realiza chiar in timp real, in timpul orei de romana sa avem prezentarea lectiei facuta de un profesor de la alt liceu sau colegiu, iar profesorul nostru sa le predea elevilor de acolo, fiecare profesor ramanand la catedra sa, iar elevii in bancile lor. Bineinteles aceasta ar implica multe schimbari si probabil schimbarea unei ideologii, sau poate nu se va realiza niciodata asa ceva. Voi trece la ceea ce se poate realiza in prezent. Pe Internet putem gasi orice avem nevoie, trebuie doar sa stim unde sa cautam si gasim documentatia de care avem nevoie. Profesorii si elevii s-ar putea documenta din mai multe surse si ar putea schimba idei cu alti elevi.


Tot de pe Internet putem lua documentatie despre literatura universala, care se gaseste sigur si daca se cauta cu atentie si acolo unde trebuie se va gasi exact ceea ce este nevoie. Chiar si unele domenii autohtone sunt deja acoperite. Astfel ca si pe site-urile romanesti putem gasi referire la anumite subiecte.
La profilurile umane sunt si elevi care vor sa urmeze jurnalistica. Obisnuirea cu lucrul pe calculator fiindu-le de mare ajutor. Prin ajutorul dat, un calculator ii este aproape indispensabil unui jurnalist.
Sunt sigur ca se mai pot adauga si alte idei. Si toate acestea, cand este vorba de o materie umana, literatura, care este o arta, aceasta implicand trairi si sentimente, adica un suflet, lucru pe care o masinarie cum este calculatorul nu le va simti niciodata. Se poate implementa inteligenta artificiala care sa simuleze acest lucru, dar nu este acelasi lucru. Ideea la care doream sa ajung este ca daca la limba si literatura romana se poate utiliza un calculator, la materiile reale acesta ar avea si mai multe utilizari.
Despre posibilitatea realizarii lucrurilor amintite mai sus, dupa cum ati observat, unele sunt mai usor realizabile, altele mai greu si altele imposibile deocamdata. Nu ar fi imposibil ca manualele sa fie inlocuite cu un set de programe, usor de utilizat, astfel incat nimeni sa nu aiba dificultati in folosirea acestora, dar este ceva ce sunt sigur ca nu se va intampla in viitorul apropiat. Despre tipurile de aplicatii de care am amintit mai sus, pot sa va spun ca nu ar fi nevoie de calculatoare de ultima generatia pentru a le rula, desi cu cat este mai mare puterea de calcul cu atat s-ar putea realiza lucruri mai complexe. Internet-ul nu mai este o problema atat de mare pentru ca in Colegiul nostru avem conexiune la Internet. De asemenea, daca ar exista posibilitatile materiale, Ministerul Educatiei Nationale ar putea plati firme pentru realizarea unora din lucrurile mai sus amintite, cele care se justifica. Dar dupa cum stim posibilitatile materiale nu exista, dupa cum vedem nici Reforma nu este prea bine definita. Acum este in desfasurare un program al Ministerului Educatiei Nationale cu cateva firme particulare pentru dotarea scolilor cu calculatoare. Daca acesta va da roade, va fi un succes.
Si iata ca am incercat, poate am si reusit, sa va arat ca un calculator poate ajuta si la orele de limba si literatura romana si probabil le-ar face si mai atractive.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani