Epigrame - titlu care reuneste cele cincisprezece carti de epigrame ale poetului latin Martial referat

Opera lui Martial este perfect unitara: a scris numai epigrame. Dar sub aceasta unitate de suprafata se ascunde o extraordinara diversitate tematica.
Cu cele 1200 de epigrame, unele de cate un singur vers, Martial, cu un ascutit spirit de observatie si cu o fina intuitie psihologica, a realizat un imens mozaic al Romei imperiale, reflectand in mod autentic, sugestiv si spiritual viciile acelei epoci.


Aproape fiecare epigrama constituie un portret desprins din societatea vremii: paraziti, lingusitori, stapani tirani si lacomi, gurmanzi, amatori de literatura, snobi, intriganti, avocati neonesti, "pescuitori in ape tulburi" etc. Roma intreaga, cu viata ei agitata, cu placerile si mizeriile ei, este prezentata in toate detaliile in paginile lui Martial. Suntem introdusi in cotidianul Romei: pe strada, in temple, la bai, la ospete etc.Epigramele lui Martial s-au bucurat si la acea epoca de un succes unic. Martial ramane creatorul epigramei "satirice", al poantei muscatoare, imposibil de imitat sau de depasit ca valoare.

Copyright © Contact | Trimite referat