Emma Bovary - personaj principal in romanul Doamna Bovanj (autor Gustave Flauberl) referatFiica de taran, educata in mijlocul calugaritelor, Emma Bovary este o fiinta inclinata spre visare, imaginatia ei fiind alimentata de lecturile romantice specifice epocii.

Se casatoreste cu un subchirurg, Charles Bovary, un om cumsecade, dar lipsit de ambitii, care nu reuseste sa-i ofere Emmei nimic din ceea ce ea isi dorea de Ia viata. Placiditatea sotului si traiul intr-un obscur orasel de provincie o imping pe Emma spre adulter si lux.
De indata ce Emma va li constienta de dezastrul sau moral, de ratarea oricarei posibilitati de a-si indeplini visurile, isi pune capat zilelor.
Dintre toate personajele lui Flauberl, Emma Bovary reflecta cel mai bine tragismul cautarii absolutului, a fericirii depline. intr-o lume ostila, descompusa din cauza intereselor meschine, a ipocriziei si a lasitatii.


A te concepe altfel decat esti in realitate, a dori sa te ridici deasupra conditiei tale reale, iara a-ti cunoaste cu adevarat fortele, inseamna a te indrepta sigur catre esec. Aceasta atitudine in fata vietii a fost numita de Jules de Gaultier "bovarism". Emma Bovary ar fi putut deveni o mama si o sotie perfecta, daca nu si-ar fi construit un ideal de viata imposibil de atins.

Nu de putine ori s-a spus despre Emma Bovary ca este o varianta feminina si moderna a lui Don Quijole. din pricina faptului ca si ea refuza sa vada si sa accepte reali lalea si isi creeaza un sistem de aspiratii total neadecvate lumii in care traieste.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani