Corabia beata - poem al poetului francez Arthur Rimbaud. referatScris in anul 1871, acest poem ne introduce in poetica lui Rimbaud.
in Corabia beata Rimbaud descrie simbolic experienta poetica la care viseaza: sa scrie o poezie absoluta, capabila sa fixeze intr-un limbaj poetic nou, veritabila alchimie verbala, substanta insasi a universului, ascunsa in spatele unei retele infinite de aparente.

Corabia este obiec-tul-simbol in care se intruchipeaza subiectul poetic. Avem de-a face cu un poem narativ, caci aici corabia este cea care isi povesteste propria aventura, ce "a vazut" si ce "a simtit" dupa ce s-a desprins de maluri, avantandu-se singura in necunoscut si ratacind intr-o lume aflata dincolo de marginile firescului ("Corabie pierduta sub parul marii, impinsa/De vanturi in eterul lipsit de paseri; eu/Nici de-ale Hansei panze n-as Ji putut Ji prinsa;/Scheletu-mi beat de apa ar fi plutit mereu").Corabia simbolizeaza cautarea adevarului absolut, dincolo de limita realului, dincolo de rezistenta spiritului si a simturilor, dincolo de suferinta.
Poemul se incheie cu exprimarea sperantei intr-o viata plina de simplitate si puritate, departe de tot ceea ce este meschin si degradant: "De mai doresc vreo apa din Europai parca/Baltoaca neagra, rece, pe care-n asfintii/ Un trist copil, pe vine ciucit, impinge-o barca/ Plapanda ca un flutur de mai, abia ivit.//O, nu mai pot sa lunec prin vraja voastra, valuri/ Menite carausii bumbacului sa fiti. /Nici sa infrunt trufia drapelelor, pe maluri, /Nici sa plutesc sub ochii pontoane-lor, cumpliti!".

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani