Comoara din insula - roman al scriitorului englez de origine scotiana, Robert Louis Stevenson, referatComoara din insula este o carte de aventuri structurata in sase parti: Batranul pirat; Bucatarul vasului; Aventura mea pe insula; in-taritura; Aventura mea pe mare; Capitanul Silver.

Subiectul romanului este urmatorul: un marinar cu o fire deosebit de ciudata, insotit peste tot de sticluta sa cu rom, soseste la hanul .Amiral Benbow". Acest batran oaches, cu hainele jerpelite si vorba grosolana, care nu aducea a marinar de rand, ii inspaimanta pe toti cu "povestiri cumplite", in care nu era vorba decat despre spanzurati si oameni aruncati in apa, despre furtuni pe ocean si despre "intamplari fioroase" petrecute pe meleagurile coloniilor din America spaniola. Oamenii de la han, dupa ce ii ascultau povestile, plecau acasa cu inima cat un purice, spre disperarea hangiului care credea ca isi va pierde astfel toti clientii. Dar acestia se intorceau de fiecare data, curiosi sa asculte povestile batranului, care nu era nimeni altul decat Billy Bones (zis Bill), fost secund al celui mai sangeros pirat, Flint. Acesta din urma, inainte de a muri, ii dezvaluise lui Bill locul in care ascunsese comoara provenita din jafurile pirateresti.
Locul precis unde se gasea ascunsa comoara era insemnat pe o harta, pastrata, in mare taina, de Bill, intr-o la-dita de marinar. Fostii camarazi intr-ale pirateriei (Caine Negru, orbul Pew si schiopul Long John Silver), urmarin-du-1 neincetat pe Bill, afla care ii este noua resedinta si pun la cale uciderea acestuia, pentru a pune mana pe harta. Cand acestia a-jung la locuinta lui Bill, acesta era deja mort, din pricina unui atac cauzat de excesul de alcool.La putina vreme dupa moartea chiriasului, doamna Hawkins, stapana hanului, si Jim, fiul acesteia, intra in camera lui Bill pentru a-si insusi banii de chirie si a lichida datoriile facute de Bill. Astfel, tanarul Jim va intra in posesia hartii, pe care o va preda domnului Trelawney (un mosier cu titlul de cavaler), care hotaraste organizarea unei expeditii in Insula Comorilor.
Trelawney cumpara vasul "Hispaniola" si angajeaza un echipaj, fara sa stie ca din cei 26 de oameni numai sapte erau persoane de incredere, ceilalti fiind fosti pirati care doreau sa puna mana pe comoara. Peripetiile pe care le va trai tanarul Jim Hawkins pe vas se vor tine lant.

Piratii, in frunte cu Long John Silver, bucatarul vasului, de indata ce pun piciorul pe insula, incep sa se razboiasca intre ei.
Istet si prevazator, Jim Hawkins va reusi sa dejoace planul piratilor si va gasi comoara lui Flint, care costase viata a 17 oameni de pe vasul "Hispaniola" ("Dar cate vieti costase dobandirea ei, cat sange si cate dureri, cate corabii trimise in adancuri, cati oameni imbranciti de pe scandura, in mare, cu ochii legati, cate lovituri de tun; cata rusine, minciuna si cruzime - nimeni pe lume n-ar putea spune.")
in romanul Comoara din insula Stevenson face pe deplin dovada talentului sau de povestitor, acordand o mare atentie crearii unei actiuni dinamice, cu situatii neasteptate.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani