Colt Alb - roman al scriitorului american Jack London referat

Romanul, structural in cinci parti, incepe cu evocarea unei intamplari traite de doi aventurieri, Bill si Henry. Aliati in tinutul care se invecineaza cu cercul polar, numit "Salbaticul" (Wild), cei doi sunt atacati de o haita de lupi. Cu doar trei cartuse, celor doi le este imposibil sa indeparteze lupii. Aprind un foc puternic, crezand ca astfel vor fi salvati. Din pacate, de indata ce Bill iese din raza focului aprins, cade prada cetei hamesite. Henry reuseste insa sa scape cu viata.

Jack London ne introduce in lumea lupoaicei Kiche, care da nastere la "cincighemotoace vii". Atentia scriitorului se va concentra asupra puiului cenusiu, numit de un indian "Colt Alb". Prins de indianul Castor Cenusiu, Colt Alb va trai o vreme in tabara indienilor de pe fluviul Mackenzie. Castor Cenusiu il va vinde apoi lui Smith Frumosii in Fort-Yuko. Noul stapan il cumpara pe Colt Alb in scopul de a-1 folosi pentru luptele intre caini. La aceste lupte se faceau pariuri, in urma carora stapanul caine-lui invingator obtinea bani frumosi. Brutalitatea cu care il trateaza Smith Frumosu il face pe Colt Alb sa ucida orice caine introdus in cusca lui. in acest mod el isi potolea toata ura fata de stapanul sau.
in urma unui pariu, intr-una din zile, in cusca lui Colt Alb este adus un buldog feroce, pe nume Cherokee. Colt Alb este salvat gratie interventiei a doi straini, Weedo Scott si Matt, care pun capat groaznicei scene, nu inainte de a-1 bate mar pe Smith Frumosu.

Viata lui Colt Alb va lua o intorsatura frumoasa. El va fi cumparat de judecatorul Scott, pe care il va insoti mai intai la San Francisco si apoi la proprietatea a-cestuia, la Sierra Vista. Bucurandu-se de a-fectiunea si blandetea celor din jur si mai cu seama de cea a stapanului sau, Colt Alb isi uita instinctele de fiara. El va avea prilejul sa-si rasplateasca stapanul in doua situatii: cand Scott cade de pe cal. Colt Alb alearga sa-i alerteze familia si atunci cand stapanul sau este atacat de un puscarias evadat. Colt Alb reuseste sa-1 anihileze pe atacator, desi se alege cu trei coaste rupte si cu un picior frant.

Romanul aduce un cald elogiu omului, care este in masura sa raspandeasca dragoste si blandete nu numai asupra semenilor sai, ci si asupra animalelor, izbutind sa faca din "lupul cel bataus" (devenit un prizonier al omului, a carui cruzime trebuise sa o suporte) un tovaras fidel, care ii rasplateste apoi bunatatea prin actele sale.

Copyright © Contact | Trimite referat