Catunul - roman al scriitorului american William Faulkner referat

Catunul face parte, alaturi de Orasul si Conacul, dintr-o trilogie care urmareste ascensiunea si destramarea clanului Snopes. Actiunea se petrece in regiunea Yoknapatawpha. in Catunul, cel dintai roman al trilogiei, Faulkner evoca inceputurile parvenirii familiei Snopes. Ascensiunea lui Flem Snopes se aseamana oarecum cu ascensiunile eroilor balzacieni, dar ea se deruleaza pe cu totul alte coordonate, atat artistice, cat si morale.

Romanul se deschide prin prezentarea lui Flem Snopes, devenit, treptat, omul de incredere in pravalia lui Jody Varner din catunul de la Mosia Frantuzului. De la inceput, el i-a declarat lui Varner: "Nu-i niciun castig la lucrat pamantii'. Mi-am facut socoteala sa ma las, cai oi putea de curand." Dar acest lucru nu este usor de realizat. Mai intai, Flem impanzeste catunul cu membri ai familiei sale, "diferite variante" ale lui Flem Snopes: Mink Snopes, Eck Snopes, I. O. Snopes. incetul cu incetul, acestia se infiltreaza in sat si reusesc sa puna stapanire pe fierarie, pe scoala, isi fac singuri "dreptate", cu brutalitate sau cu rabdare, ajungand, intr-un final, sa domine viata satului.

Un alt personaj important, un fel de tiran patriarhal, "viclean, ascuns si jovial, rabelai-sian in spirit", este Will Varner, tatal lui Jody Varner. Acesta era proprietarul Mosiei Frantuzului si detinea cea mai mare parte a pamantuirilor din (inul. Flem, mai calculai si mai putin uman decat Will Varner, va reusi sa-1 insele si sa-1 faca sa-si piarda autoritatea de care se bucurase pana atunci.Casatorindu-se cu li-ica lui Varner, Enla, care astepta un copil de la un tanar aparui intamplator in viata ei. Flem, conducatorul recunoscut, dar nu oficial, al clanului, patrunde astfel in familia Varner. Flem nu o iubeste pe Eula, casatoria dintre cei doi fiind numai consecinta unei intelegeri pur comerciale cu batranul Varner. Eula, fiinta plina de dragoste, senzuala, devine in mainile lui Flem un simplu instrument de parvenire. De indata ce va vinde pamantul capatat drept zestre el se va indrepta spre oras, in catun ramanand ceilalti reprezentanti ai clanului.

in aceasta prima parte a trilogiei apare foarte accentuat relatia dintre pamant si oameni: sursa a puterii pentru Varner, pamantul va fi pentru Flem doar un mijloc de parvenire.
Destinul familiei Sno-pes este urmarit in celelalte doua romane ale trilogiei: Orasul si Conacul.

Copyright © Contact | Trimite referat