Cantecul Nibelungi-lor - opera anonima referat

poem eroic medieval german. Forma sa actuala dateaza din secolul al XII-lea.

Cantecul Nihelungilor cuprinde numeroase legende care au circulat, pe cale orala, atat pe teritoriul locuit astazi de germani si austrieci, cat si in Scandinavia, Islanda si Groenlanda.
Poemul este impartit in doua parti distincte, totalizand 39 de canturi.
in prima parte sunt narate faptele de vitejie ale eroului german Sieg-fried. Acesta cucerise comoara celor doi frati Nibelungi, dupa ce ii omorase pe piticul Al-brich si pe balaurul in sangele caruia se scal-dase devenind invulnerabil. Invulnerabilitatea sa insa nu era totala: o frunza de tei care ii ramasese lipita intre umeri a facut ca locul acela sa-i ramana vulnerabil.
Siegfried se indragosteste de frumoasa Krim-hllda, sora Iui Gunther, regele burgunzilor. Gunther ii promite lui Siegfried mana Krimhildei, cu conditia ca acesta sa il sprijine in cucerirea reginei Islandei, Brun-hilda, care isi punea la incercare petitorii. Folo-sindu-se de mantia sa fermecata, Siegfried sustine in locul lui Gunther toate probele impuse de Brunhilda petitorilor, izbutind sa treaca cu bine de toate obstacolele. Astfel face posibila casatoria dintre Brunhilda si Gunther. in aceeasi zi Siegfried o ia de sotie pe Krimhilda.


Brunhilda afla de inselaciunea lui Siegfried si jura ca se va razbuna. Ii cere ajutor razboinicului Hagen care, afland locul vulnerabil de pe trupul lui Siegfried, il ucide la o vanatoare.
in partea a doua a poemului este relatata razbunarea Krimhildei, vaduva lui Siegfried. Aceasta devenise intre timp sotia regelui hun, Atila. Krimhilda ii invita la curtea sotului sau pe razboinicii burgunzi, in frunte cu Gunther si Hagen. in urma luptei sangeroase dintre burgunzi si huni, pusa la cale de Krimhilda, nu scapa decat Gunther si Hagen. Acestia din urma vor fi adusi in fata Krimhildei, care ii ucide cu sange rece.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani