Baltagul - de Mihail SadoveanuRomanul "Baltagul" este in primul rand o opera epica, deoarece autorul isi exprima indirect propriile sentimente de admiratie fata de insusirile alese ale eroinei prin intermediul actiunii, relatand o serie de intamplari si punand-o in relatie cu alte personaje.
Ca in orice opera epica, autorul se detaseaza de subiect si nareaza obiectiv intamplarile care se desfasoara intr-un anumit timp si spatiu, derulandu-se de toamna, cand Nechifor Lipan pleaca la Dorna dupa oi, pana primavara, cand Vitoria ii descopera trupul neinsufletit. Perimetru actiunii este, de asemenea, vast si cuprinde tinuturi de munte de la Magura Tarcaului, zona Dornelor si a Bistritei, pana in cele de campie, la Cristesti, in baltile Jijei.
Modul de expunere predominant este naratiunea, ca in orice opera epica, dar ea se imbina maiestrit cu descrierea, cu dialogul si cu monologul interior, prin care scriitorul pune in lumina insusirile personajelor, zbuciumul lor sufletesc si relatiile dintre ele, stabilite intr-o lume guvernata de anumite traditii. 48756cps28mdc3j
Actiunea se intinde pe parcursul a saisprezece capitole in care sunt narate actiunile Vitoriei Lipan in cautarea si cunoasterea adevarului despre sotul ei plecat de mai mult timp de acasa. Eroina este convinsa ca Nechifor a disparut si se pregateste sa plece in cautarea acestuia insotita de fiul ei Gheorghita. Drumul este anevoios si presarat de numeroase dificultati; ea este nevoita sa apeleze uneori si la autoritati, dar, printr-o inteligenta si o abilitate extraordinare, ia totul pe cont propriu si reuseste sa-i descopere si sa-i pedepseasca pe ucigasi. Actiunea este lineara, dar exista mai multe planuri narative: unul retrospectiv, trecut, in care Vitoria rememoreaza intamplari ale vietii de familie si altele, prezentate in desfasurarea lor, care relateaza despre prezenta oilor si a ciobanului in baltile Jijei, intalnirile eroinei cu preotul si cu baba Maranda, drumul la manastirea Bistrita si la Piatra-Neamt, pregatirile ei pentru drumul cel lung pe urmele sotului ei si, in sfarsit, cautarile infrigurate finalizate cu stabilirea adevarului si a dreptatii.
Prin intermediul actiunii si al personajelor, Mihail Sadoveanu ofera o imagine ampla si profunda a vietii. El zugraveste modul de viata patriarhal al oamenilor de la munte, unde obiceiurile si traditiile sunt pastrate cu sfintenie. Totodata, infatiseaza obiceiurile legate de evenimentele cruciale ale existentei umane - botezul, nunta, moartea -, dar si lumea orasului din perioada sfarsitului secolului al XIX-lea si a inceputului secolului al XX -lea.
Din cele aratate pana acuma se poate constata ca opera literara "Baltagul" intruneste toate notele definitorii ale genului epic.