Amelia Sedley - personaj in romanul Baietul desertaciunilor(autor William Thackeray).

Amelia este fiica unui burghez bogat. Cinstita si virtuoasa, pura si naiva, Amelia este incapabila sa cunoasca adevarata fire a oamenilor. Din aceasta cauza viata . ei va fi un esec.

Destinul Ameliei este urmarit din momentul in care va parasi pensionul aristocratic, impreuna cu prietena ei Becky, si se va intoarce in mediul sau burghez.
Amelia se va casatori cu flusturaticul George Osborne - dragostea ei din copilarie, care, dupa numai sase saptamani de la incheierea casatoriei, va muri in batalia de la Waterloo. Dupa moartea acestuia, Amelia face un adevarat cult pentru memoria lui, respingand vreme de 15 ani dragostea sincera a lui Dobbin.
Abia spre sfarsitul romanului, Becky Sharp ii va dezvalui adevarul despre George Osborne, aratandu-i un bilet trimis ei de catre George, din care reiesea foarte clar faptul ca acesta intentiona sa o paraseasca pe Amelia si sa fuga cu Becky.
intreaga viata a Ameliei nu fusese decat o simpla iluzie. Incapabila sa vada dincolo de aparente, credula si naiva, ea devine in mainile celorlalti o simpla marioneta.
intr-un sfarsit, Amelia se va casatori cu Dobbin, un om generos si sincer. Aceasta casatorie insa ii gaseste pe cei doi parteneri total schimbati: Amelia isi irosise toate fortele si toata dragostea intr-o iubire neimpartasita, iar Dobbin gustase din plin tot amarul vietii, pentru ca implinirea dorintei sale arzatoare de a se casatori cu Amelia sa-i mai poata aduce o bucurie adevarata.