DIFERENTE INDIVIDUALE IN CONSTITUIREA SI MANEFESTAREA PERSONALITATIE
Motto: Natura pare sa fi mizat totul pe
individualitate. (Goethe, Die Nature)
In capitolul 12, am aratat ce este personalitatea. Insa termenul este prea general si abstract cand avem in vedere omul real. Desi exista insusiri general umane, exista variatii interindividuale, fiecare personalitate posedand diferite insusiri, in grade diferite. In realitate, exista numai individualitati; nu sunt identici ca personalitati nici gemenii monozigoti.

Tipologia

Observatia comuna constata ca unii oameni seamana intre ei in anumite privinte. In limba romana s-au fixat expresii ca "rusinos ca o fata mare" sau "parca este birjar" sau "comanda ca un tambur major". Psihologia diferentiala si psihologia clinica au stabilit criterii dupa care pot fi clasificati oamenii in diferite categorii sau tipuri, precum si caracteristicile fiecarui tip. Fiecare tip indica un grup de caracteristici care coexista. Vom ilustra folosind tipologia "extravertit - introvertit" propusa de C. G. Jung. Acest mare clinician si psiholog a folosit criteriile: atitudinea generala a constientului si particularitati ale functiilor psihologice fundamentale - gandire; sentiment; perceptie; intuitie.


Tipul extravertit Tipul introvertit

Criteriu. Atitudinea constientului- interesul si atentia se indreapta spre - se opreste mai Cu seama asupra trairilor
evenimentele obiective; exterioare; sale provocate de impresiile exterioare;
- actiunea ii este determinata de influenta - actiunea este determinata de interpretari
persoanelor si lucrurilor din jur. personale.
Deci este obiectiv. Deci este subiectiv.

Criteriu. Gandire


Criteriu. Sentiment
- sentimentul lui se afla in concordanta cu - sentimentul este influentat de precautiuni
situatia, este tulburat de gandirea personale si se manifesta putin;
proprie; - este Un sentiment ma mult negativ, care
- este un sentiment poziti~ care devalorizeaza parca lucrurile si persoanele
valorizeaza I ucrurile si persoanele.

Criteriu. Perceptie
- conteaza concretul palpabil, senzorial; - conteaza semnificatia obiectului pentru
lipseste componenta subiectiva a el, iar nu obiectul real;
perceptiei; - predomina componenta subiectiva a
- dependenta de obiect. perceptiei;
- perceptia se raporteaza cu precadere la
el si abia in al doilea rand la obiect.

Criteriu. Intuitie
- puternica dependenta de situatule } - puternic~ dependenta de imagini
exterioare; subiective;
se ataseaza mereu de alte obiecte, nu - visator, vizionar;
prinde radacini"; - are un limbaj mult prea subiectiv, nu unul
- comunica usor. ~ vorbit de toat a lumea. Poate sa ajunga la
____________________________________ hipersensibilitate afectiva.

Factori ce favorizeaza diferentele individuale

Deosebiri innascute
Fratii se deosebesc intre ei nu numai prin culoarea parului sau a ochilor ci si in capacitatea de a invata sau temperamental. Parintii, de exemplu, pot constata ca, desi s,1 cresc copili la fel, unul este linistit si ascultator, iar fratele lui este iute si greu de stapanit; ca unul invata foarte usor orice si era foarte curios, inca de mic, iar altul este neinteresat de lucrurile din jur si invata mai greu. Fratii pot fi diferiti intre ei prin capacitatea de a invata, prin functionarea si sensibilitatea organelor de simt, prin nevoia de a fi activ, prin viteza de reactie, prin echilibrul afectiv etc.
De ce se deosebesc oamenii intre ei inca de la nastere? in primul rand, din cauza ereditatii particulare sau diferentiale care depinde de "regulile statistice ale transmiterii genelor". in acest sens, sunt concludente comparatiile intre aptitudinile intelectuale ale fratilor. Prezentam in tabelul de mai jos rezultatele unei cercetari facute de Newman si colaboratorii sai pe 50 de perechi de gemeni monozigoti.
Frati Diferenta medie intre I.Q
gemeni monozigoti 3,1 p
gemeni dizigoti 8,5 p
frati si surori nascuti succesiv 13,2 p

Deosebirile dintre oameni provin si din influentele mediului social: continut si calitate a experientei, recompensarea anumitor relatii si atitudini, ritmuri de invatare ~l dezvoltare etc.

Relatiile parinti - copii

Relatiile dintre parinti si copii au un rol aproape la fel de hotarator asupra constituirea personalitatii copilului Tema
ca si potentialul innascut. Chiar si in cazul gemenilor, Ce consecinte credeti parintii pot avea legaturi preferentiale care au consecinte ca are frustrarea copilului asupra dezvoltari personalitatii lor. De exemplu, o mama in recunoasterea valorii educata (cu studii universitare) se plange de unul dintre proprii?
fiii ei gemeni care avea la scoala performante inferioare fata de cele ale fratelui lui, care era un scolar excelent.
Fizic, ei erau absolut identici, nu-i puteai deosebi. Discutand mai amanuntit cu mama, aceasta a recunoscut ca de mic l-a preferat pe cel care acum, in clasa a VI-a, avea performante exceptionale. Copiii au crescut ca adolescenti, dupa aspectul fizic nu puteau fi deosebiti unul de celalalt, ii confundai. Ca adulti, de asemenea, nu pot fi deosebiti fizic. Dar ca personalitati, ei au urmat traiectorii cu totul diferite.

Diferente de educatie

Este vizibil pentru oricine ci educatia contribuie la constituirea si diferentierea personalitatii oamenilor. Psihologii au pus in evidenta rolul educatiei comparand perechi de gemeni monozigoti crescuti in familii diferite. Newman a constatat diferenta de 24 de puncte intre coeficientul intelectual la doua gemene, una avand fati de cealalta o perioada de scolarizare mai mare cu 14 ani (116 puncte respectiv 92 puncte). in cazul altor doua perechi de gemeni crescuti in familii diferite, diferentele au fost de 19 puncte si de 17 puncte. (cf. Jaques larmat, Genetica inteligentei)

Educatie permisiva - educatie nonpermisiva

Mary Gribbin a facut un experiment cu doua grupe de copil intre 2 ani s14 ani, baieti si fete. la o grupa, supravegherea era stricta, nu se admitea comportament agresiv. De exemplu, copilul care musca un alt copil era consemnat intr-o debara numita "cutia pacatosilor". la grupa cealalta, educatia era foarte permisiva, cel agresivi sau obraznici nu erau pedepsiti, Ii se facea pe plac, se discuta cu el pentru a i se intelege nevoile. Apoi, copili au fost observati in timpul jocurilor, inregistrandu-se toate agresiunile, de la unele usoare insotite de amenintari verbale pana la violente fizice. S-au inregistrat urmatoarele rezultate:
Grupa cu supraveghere Grupa permisiva
restrictiva
5 agresiuni de natura 131 de agresiuni, dintre
verbala care 65% lovituri, muscaturi, zgarieturi,
atat la fete cat si la baieti.

Diferente economice

Studiile psihologilor au pus in evidenta ca situatia economica si culturala slaba a familiei au influenta negativa asupra formarii personalitatii. Lipsa conversatiei, pretentiile reduse ale parintilor fata de performantele copilului la scoala, numarul redus de activitati culturale (lecturi, parc, muzeu etc.) au efect la fel de negativ ca si conditiile precare de locuit, nefrecventarea gradinitei sau numarul excesiv de copii in familie.

Diferente de valori

Sunt importante modelele din familie cu care se identifica copilul. Roaen (1956) a facut distinctie intre urmatoarele variante de modele:

Familii caracterizate prin: Familii caracterizate prin:
- bun simt - lipsa de bun
- munca serioasa - nevoia recompensei
- acceptarea amanarii satisfactiei - stil brutal de rezolvare a conflictelor
- rezolvarea conflictelor pe cale - baietii considera ca bravura fizica
verbala prin discutie decenta este semn de barbatie

Termeni de retinut: deosebiri innascute, deosebiri datorate relatiilor parinti -copil, deosebiri de educatie, diferente de valori, diferente economice si culturale.1. Pentru ce fel de educatie optati?
a) permisiva;
b) restrictiva.
Care sunt argumentele dumneavoastra personale?

2. Alegeti varianta cea mai potrivita:

Personalitati cu manifestari antisociale provin:

a) din familii cu situatie economica slaba; b) din familii cu situatie economica buna;
c) si din familii cu situatie economica slaba si din familii cu situatie economica buna;
d) mai mult din familii cu situatie economica slaba; e) mai mult din familii cu situatie economica buna. Argumentati.

3.O profesoara de biologie ne-a relatat ca avea in clasa a VI-a un elev care nu putea invata nimic si tulbura lectiile.Ca sa-l faca sa stea cuminte, l-a spus intr-o ora sa scrie cuvinte care ii plac mai mult. Copilul sa pus pe treaba si a scris pana la sfarsitul orei o pagina intreaga. Vrand sa vada ce a scris, profesoara a constatat ca copilul a scris intruna "mica si "Romia" Mica era mama sa, iar Romica era fratele sau.
Interpretati acest caz.

4. Analizati urmatorul caz: Doi frati, unul in Clasa a IV-a si celalalt in clasa a II-a se intorceau acasa a. Cel mare a gasit un briceag, dar cel mic l-a vrut pentru el. Chiar in acea perioada de timp, au disparut banii clasei din care facea parte si copilul cel mare. Fratele lui a spus mamei ca din banii furati, fratele a cumparat briceagul. Mama i-a spus invatatorului, insa acesta deoarece gasise hotul i-a raspuns ca nu este vinovat copilul ei Desi invatatorul a insistat ca se gasise deja vinovatul, mama copilului nu a crezut.
a) Cum apreciati atitudinea mamei? Dar pe a fratelui cel mic?
b) Faceti o lucrare sie cel mult 25 de randuri in care sa exprimati reflectiile personale pornind de la acest caz.