DEZVOLTAREA ABILITATILOR EMOTIONALE SI SOCIALE LA COPII referat


In cadrul scolii, cele mai multe probleme(de comportament-agresivitate, agitatie,violent; probleme la invatatura-esecul scolar;probleme legate de afectivitate-timiditate,sentimente de inferioritate,de neputinta, etc.) apar datorita faptului ca elevii nu si-au format abilitati emotionale si sociale.
CE INSEAMNA ABILITATI EMOTIONALE SI SOCIALE?
De-a lungul timpului, in timpul scolaritatii copilul dobandeste abilitati cognitive(sa citeasca,sa scrie,sa socoteasca,sa memoreze)
.Tot asa,el va trebui sa invete sa relationeze cu ceilalti,sa coopereze, sa stie sa-si stapineas-
ca emotiile,sa nu-i loveasca pe colegi ,sa fie respectuos).Toate aceste abilitati nu sunt innascute, copilul si le formeaza mai intai in familie si apoi la scoala si in societate.
Exemplul cel mai bun pe care putem sa-l dam aici
-copilul care a frecventat gradinita inainte de scoala are formate deprinderi ,abilitati de a sta in banca ,de a fi atent, de a scrie ,sa desena,de a stabili relatii cu ceilalti copii,pe cand un copil de 7 ani care nu a fost la gradinita va avea multe probleme atit datorita faptului ca nu este pregatit din punct de vedere mental cat si datorita faptului ca nu stiu cum sa se comporte in colectiviate.
Care sunt abilitatile emotionale si sociale?-abilitatea de a interactiona cu ceilalti copii si cu adultii;
-abilitatea de a intra in joc cu ceilalti;
-abilitatea de a coopera;
-abilitatea de a intelege emotiile altora;
-abilitatea de a cere ajutor si de a oferi ajutor;
-abilitatea de autocontrol emotional.
Toate aceste abilitati fac parte din maturizarea copilului si au un rol adaptativ.
DE CE UNII COPII NU-SI POT DEZVOLTA ASTFEL DE ABILITATI?
In anii scolaritatii mici(ciclul I-IV),se pune foarte mult accent pe abilitatile cognitive(sa-si insuseasca scrierea,cititul,socotitul,etc).Toate acestea sunt insotite de trairi emotionale din partea copilului(fie pozitive,fie negative)pe care nu toti parintii le constientizeaza si nu stiu cum sa abordeze copilul atunci cand are un insucces. Sau exista situatii cand prea putin intereseaza problemele comportamentale ale copilului ci intereseaza numai rezultatele scolare bune.
Copiii sunt diferiti intre ei atat ca nivel intelectual cat si ca reactivitate emotionala.
Trebuie sa acceptam copilul asa cum este el si sa-l iubim neconditionat
Unii adulti se raporteaza la copil tot ca la un adult,il vad ca pe un adult in miniatura.
Facem greseala de a crede ca ei gandesc si simt la fel ca noi si ne punem intrebarea de ce nu fac asa cum trebuie si e bine...pentru ca ei gandesc altfel decat noi.Nu vad importanta si valoarea lucrurilor asa cum o vedem noi pentru ca nu au varsta si experienta noastra.

FACTORII CARE INGREUNEAZA DEZVOLTAREA ABILITATILOR EMOTIONALE SI SOCIALE LA COPIL
A. NEGLIJENTA EMOTIONALA SI EDUCATIVA DIN FAMILIE
De obicei, copiii cu probleme emotionale si de adaptare sociala provin din familii cu probleme:
-lipsa de comunicare in familie;
-nesupravegherea copiilor;
-dezinteresul parintilor;
-familii unde persista agresivitatea si violenta fizica si verbala;
-dragostea excesiva a parintilor;
-autoritatea exesiva;
-greseli in educarea copiilor-lipsa regulilor;
-masuri punitive de educare(bataia,amenintarea)
B.JUDECAREA COPILULUI
-privirea critica,ton suparat;
-etichetarea(,,esti prost'', ,,nu esti bun de nimic'', ,,esti rau'')
-mustrarea
-blamarea
-amenintarea
Tot timpul avem tentatia sa judecam,sa vedem greselile si sa ne axam numai pe greseli(copilul va intelege ca este bun sa faca numai greseli).
Aceste adresate de parinte(care este persoana cea mai importanta pentru el),va declansa numai emotii negative la copil(teama ca va gresi din nou,frica ,furie teama de a mai merge la scoala).Emotiile negative sunt urmate de scaderea increderii in sine ,de izolare, tendinta de a minti(nu mai spune acasa ce note a luat).Alaturi de greselile pe care le semnalam trebuie sa identificam si sa ne axam si pe lucrurile pozitive pe care le face si sa-l laudam pentru ele.De exemplu intr-o lucrare cu ,,S''...................
Numai in felul acesta copilul va trai emotii pozitive si-l vom determina sa lucreze mai departe pentru a-si corecta greselile.De exemplu cazul adultului............
Care este prima intrebare pe care adultul o pune cand vine copilul de la scoala-,,Ce ai facut astazi la scoala?''Acest verb ,,a face''
este cu referire la fapte ,tendinta de a compara,de a judeca faptele.Ne axam pe fapte si nu pe trairile copilului,pe ce a simtit el...
Ce este mai important -faptele sau persoana lui- .In loc de ,,ce ai facut astazi la scoala''-,,cum te-ai simtit astazi la scoala''.

C.COMPARAREA CU CEILALTI
Copilul trebuie apreciat si valorizat pentru ceea ce este el si ce poate el sa faca.Copiii nu sunt egali ca nivel de dezvoltare intelectuala si ca nivel de maturizare psihoafectiva si comportamentala.A-l compara tot timpul cu ceilalti care sunt mai buni ca el este cea mai mare greseala.Aceasta naste emotii negative copilului, el isi da seama ca nu se poate ridica la nivelul pretentiilor noastre ,se simt neancrezatori,va crede ca nu este bun la nimic si ca ceilalti care obtin rezultate bune merita aprecierea si iubirea din partea parintilor.
Motivul pentru care va dori sa invete mai bine nu se datoreaza faptului ca-l criticam si ca-l comparam cu ceilalti mai buni ca el ci faptul ca-l iubim si acceptam asa cum este si ca avem incredere in el ca poate mai bine .Exemplu-introducerea calificativelor............

MODALITATI PRIN CARE PUTEM DEZVOLTA ABILITATI EMOTIONALE SI SOCIALE LA COPII
Exemple
1.ASCULTAREA COPILULUI
De multe ori cand copilul incearca sa comunice cu parintii(sa povesteasca ceva de la scoala asa cum a inteles si a trait el),parintele poate sa fie obosit,preocupat de altceva si-i spune copilului ,,lasa ca stiu eu mai bine",,imbosibil sit tu ai gresit cu ceva'',, sa nu mai spui asa ceva niciodata ca tu esti mic si nu stii'',,lasa-ma in pace acum cu prostiile tale''.Cu aceste raspunsuri pe care I le dam nu facem decat sa blocam comunicarea cu el,altadata nu ne va mai spune nimic(ca oricum nu-l luam in seama),ajung mari ,nu mai comunica deloc cu noi,nu mai asculta de noi,intra in diverse anturaje si de aici apar problemele.Este important sa-i ascultam de mici, sa ne gasim timpul necesar pentru ei(nu este suficient sa-I oferim totul din punct de vedere material sau sa-l lasam in grija bunicilor,altele sunt lucrurile cu valoare la varsta lui).Daca-l ascultam si vom fi alaturi de el tot timpul va intelege ca este important pentru noi si va comunica cu noi tot timpul.Daca comunica in familie va sti sa comunice si la scoala si in societate si va deveni un om matur.

2.REFLECTAREA EMOTIILOR
Atunci cand copilul ne spune, ne povesteste ceva ne transmite alaturi de idei, ganduri si ceea ce simte el,emotiile pe care le traieste.Trebuie sa le luam in seama si sa fim de acord ce ele.Exemplu: vine copilul acasa suparat si spune,,am asa multe teme de facut si nici nu stiu sa le fac, doamna zice ca nici nu le fac bine'' Raspunsurile posibile ale parintilor
,,lasa ca si-asa nu ai alta treaba de facut''
,,d-abia mai inveti si tu ceva ca oricum nu stii mai nimic''
,,foarte bine face doamna ca va da multe teme''
Raspunsurile corecte trebuie sa vizeze starea lui emotionala,sa-i aratam ca-l intelegem .De asta are el nevoie in momentul acela, nu de critica.Temele oricum vor fi rezolvate.....
RASPUNSURI
,,Inteleg ca ti-e foarte greu dar cu putin ajutor o sa treci si peste asta''
,,Se pare ca aceste teme sunt mai dificile pentru tine ..O scoatem noi la capat''
,,


Important este sa validam aceste emotii sa-i aratam copilului ca este normal sa aiba si astfel de emotii.Va intelege ca in viata nu este totul roz,va trebui sa treaca si prin situatii dificile si prin situatii usoare.Iar noi ca parinti sintem tot timpul langa el,sa-l sprijinim.