Limba- este un organ musculo-epitelial, cu roluri deosebite in procesele de masticatie, fonatie, deglutitie, supt si in sensibilitatea gustativa.
Ea este formata din :
- 17 muschi, ce alcatuiesc o masa centrala
- o mucoasa linguala ce inveleste organul la exterior, alcatuita din epiteliu de acoperire
( epiteliu stratificat fara keratinizare)si corion (tesut conjunctiv, bogat in fibre de colagen)
Muschii limbii (8 perechi si unul nepereche) sunt constituiti din fascicule de fibre musculare striate , cu dispunere in toate cele 3 planuri ale spatiului, ceea ce asigura o mare varietate de miscari organului. Printre muschi se gaseste tesut conjunctiv lax, care contine vase de sange, filete nervoase si numeroase glande salivare de tip acinos, muco-seroase.
Mucoasa linguala, prezinta anumite particularitati. Pe fata ventrala si pe partile laterale ale limbii este neteda si subtire, permitand vizualizarea vaselor de sange din corion. Pe fata dorsala prezinta numeroase excrescente, formate din epiteliu si corion (tesut conjunctiv), numite papile linguale.

Exista 3 tipuri de papile :
-papile filiforme, numeroase, raspandite pe toata suprafata dorsala a limbii, fiind mai numeroase in 2/3 anterioare ale limbii. Au forma conica.In caz de febra sau infectii locale epiteliul acestor papile prezinta o falsa keratinizare, dand aspect de limba saburala.


-papile fungiforme, mai putin numeroase decat cele filiforme, mai numeroase pe varful si marginile limbii. Au forma de ciupercuta sau ovoid, cu polul superior turtit. Epiteliul de acoperire poate contine muguri gustativi.
-papile caliciforme, in numar 9-11, asezate in partea posterioara a limbii alcatuind V lingual. Spre deosebire de celelalte papile nu proemina la puprafata, ci sunt ingropate in mucoasa linguala.La exterior sunt delimitate de un sant larg, In grosimea epiteliului ce tapeteaza santul papilelor caliciforme se afla numerosi muguri gustativi
-Limba are vascularizatie bogata
-Sensibilitatea generala a limbii e asigurata de nervul trigemen, glosofaringian si vag
-Sensibilitatea gustativa este asigurata de nervul glosofaringian
Inervatia motorie e asigurata de hipoglos