Igiena (intima)organelor sexuale\"Igiena intima\" se refera in general la igiena zonei genitale : organul genital (vulva sau penis).
Igiena intima genitala la femeie

Pentru femei, igiena zonei genitale pune ceva probleme.

Spalarea se rezuma, de cele mai multe ori, numai la curatenia vulvei si a zonei genitale exterioare - zona perineala si anusul. La vulva este important ca zonele din jurul labiilor (acele \"cute\" de piele care inconjoara intrarea vaginul si uretra) si zona clitorisului sa fie mentinute curate. Ca si in cazul penisului, intre labii si sub \"capisonul\" clitorisului se pot aduna secretii care in timp sa provoace iritatii sau infectii.
In mod normal, spalaturile vaginale nu sunt necesare, vaginul are o activitate de auto-curatare iar mediul vaginal este acid in asa fel incat nu permite dezvoltarea bacteriilor \"rele\". Spalaturi vaginale se recomanda numai in cazuri speciale si numai medicul (care le si recomanda) este in masura sa stie daca aceste spalaturi au un potential benefic in cazul respectiv. In rest nu se recomanda spalaturi intravaginale fiindca exista riscul aparitiei unor dereglari in flora vaginala ceea ce poate declansa o infectie prin faptul ca mediul nu mai controleaza dezvoltarea bacteriilor. Daca totusi femeia tine \"mortzish\" sa isi faca spalaturi vaginale trebuie sa foloseasca NUMAI apa, fara sapunuri, fara geluri, fara detergenti. Este important sa se inteleaga ca sapunul, gelul de dus sau alte substante introduse in vagin schimba echilibrul bacterian prezent in mod normal in vagin si pot creste sansele aparitiei infectiilor. Prietenul meu are o remarca : \"Mucoasa vaginala este precum mucoasa bucala - si nu facem gargara cu ARIEL, nici cu DERO, chiar daca scoate 100 de pete.\".In cazul in care este vorba despre spalaturi intravaginale dupa contactul sexual, din nou, nu este cazul - daca ai folosit prezervativul nu ai nici un fel de motiv sa speli vaginul, daca nu ai folosit prezervativul cu atat mai putin fiindca jetul de apa sau degetul folosit la spalare poate impinge spre interior sperma, in loc sa o scoata si de aici cresterea probabilitatii aparitiei unei sarcini pe care ai fi vrut sa o eviti prin spalare.
Sangerarea menstrual nu mai trebuie sa fie un \"subiect interzis\". Invata-ti caracteristicile sangerarii menstruale pentru a putea folosi cea mai buna metoda de protectie pentru aceasta perioada, pentru a putea detecta orice fel de situatie anormala.
Igiena intima in perioada sangerarii menstruale inseamna folosirea unor absorbate care sa se potriveasca cu fluxul sanguin caracteristic dar si schimbarea la timp a acestor absorbante. Exista absorbante externe si absorbante interne (intravaginale). Capacitatea de absorbtie este specificata printr-un numar de picaturi desenate pe ambalaj, incepand de la flux redus (o picatura) pana la la flux abundent (cinci picaturi). In cazul absorbantelor interne se recomanda folosirea unui absorbant cu capacitatea minima de absorbtie pentru caracteristica fluxului sanguin. Adica, daca ai un flux de \"doua picaturi\" nu folosesti absorbant de \"trei picaturi \" in ideea ca \"absoarbe mai bine\".
Este bine sa alternezi folosirea tampoanelor intravaginale cu perioade de folosire a tampoanelor externe, mai ales ca perioada zi - noapte : ziua absorbant intern, noaptea absorbant extern, dar si ca altenanta a ciclurilor menstruale : o perioada cu absorbante interne si externe, o perioada numai cu absorbate externe. Ideea este ca organismul incearca sa \"scoata\", nu sa \"pastreze\" in interiorul vaginului sangele menstrual.
Oricum, fiecare femeie are nevoi personale asa ca nu exista comportament \"general valabil\" in ceea ce priveste folosirea unor produse pentru perioada sangerarii menstruale mai ales ca uneori comportamentul in aceasta perioada este influentat de cultura si obiceiuri dar si de aspecte financiare. Important este sa se mentina o stare de curatenie si sa se foloseasca absorbante curate.

Igiena intima genitala la barbat
Pentru barbati, spalarea zonei genitale nu pune atat de multe probleme ca la femeie si se rezuma la spalarea cu apa (calda) si sapun. Diferenta \"manevrelor\" este data de starea penisului - circumcis sau necircumcis. Barbatii cu penisul necircumcis trebuie sa tina seama de faptul ca sub perput (pielea care acopera capul penisului) este locul unde se aduna \"smegma\" - o substanta de formata in principal din sebum (substanta uleioasa secretata de piele) si celule moarte ale pielii, de culoare alba. Smegma trebuie spalata pentru a evita posibile infectii in cazul in care aceasta se acumuleaza timp indelungat. Se decaloteaza penisul (se da pielea inapoi) si se spala glandul (capul penisului), corona (zona cea mai proeminenta a capului penisului) si portiunea de preput care in mod normal este \"ascunsa\".
Urmeaza scrotul - \"punga\" de piele in care sunt testiculele (este un moment bun pentru a palpa testiculele), zona perineala si apoi zona anusului. Sapunul trebuie sa fie neutru din punct de vedere al aciditatii. Fara sapunuri de rufe, fara spray-uri parfumante.
O idee buna este ca in momentul urinarii sa decalotezi penisul - in acest fel se evita ca picaturi de urina sa ramana sub preput. Daca tamponezi apoi deschiderea uretrei (pe unde se elimina urina) cu o batista de unica folosinta sau o bucatica de hartie igienica este de-a dreptul perfect.