Igiena imbracaminteiImbracamintea si lingeria apara corpul nostru de factori externi (frig, caldura, ploaie) si de factori mecanici.
Activitatea normala a organismului e posibila doar la temperatura permamenta normala de 36,6 º. Daca temperatura mediului inconjurator este foarte scazuta, sau, invers, foarte ridicata, atunci organismul nu-si poate pastra temperatura normala. Incalcarea regimului de temperatura poate duce la imbolnaviri de racire sau poate duce la supraincalzirea periculoasa a organismului. De aceea omul isi amenajeaza locuinta, poarta haine, adica creaza conditii, prin care sa elimine oscilatiile brusce a temperaturii.
Pe noi ne incalzeste nu atat haina, cat stratul de aer, ce se mentine intre corp si haina si intre diferite straturi a hainei, precum si in porii tesaturii. De aceea e foarte important, ca porii hainei sa nu fie astupati nici cu umezeala, nici cu murdarie, nici cu colb. Pentru aceasta haina trebuie regulat spalata si curatita.
Nemijlocit pe piele se imbraca lingeria. Ea absoarbe in sine sudoarea eliminata din glandele sudaripare, pe ea nimeresc diferiti microbi, sub actiunea murdariei, ce le serveste ca mediu de inmultire ei incep de a elimina mirosuri neplacute. De aceea e necesar, nu mai rar de o data pe saptamana, de a schimba lingeria de corp.
Lingeria murdara nu trebuie pastrata pana la spalare in incaperea locuintei, ea trebuie pastrata intr-un cos inchis sau intr-o lada.Lingeria curata trebuie pastrata aparte de alte haine.
Hainele si lingeria trebuie sa fie de o anumita masura si sa corespunda cu anotimpul anului.
Pe hainele exterioare, ca paltonul, suba, se aseaza colbul de afara, de aceea ele trebuiesc pastrate in coridor, sau in anatreu. Daca aceasta e imposibil, atunci inainte de a aduce haina in camera, ea trebuie curatita cu perie.
Tesaturilor hainelor li se cere de a respecta urmatoarele cerinte igienice: o buna aerisire, imbibarea apei in timpul ploii si spalarii sa fie minima, grutate nu prea mare si o buna vuloare, ce corespunde cu anotimpul anului.
Hainele sportive trebuie sa corepsunda caracterului ocupatiei diferitor tipuri de sport (spre exemplu schiajului, inotului, gimnasticii etc.) si regulilor de competitii. O importanta deosebita il are costumul sprotif pentru tipurile de sport de iarna. (schiaj, patinaj), pentru ca hainele necorespunzatoare - usoare si nu prea calde - pot fi pricina recelilor. Sunt inadmisibile hainele de prisos in timpul antrenamentului, cand se elimina de organism mai multa caldura.
Cel mai bun costum pentru un sportiv sunt pantalonii usori si liberi, sau chilotii si maioul din tesatura usoara de tricotaj, pentru femei - o fusta scurta, pantaloni liberi sau chiloti, maiou.
Hainele soprtive trebuiesc imbracate doar in timpul antrenamentului sau competitii. Dupa antrenament costumul sportif (chilotii, costumul de baie, maioul, coltunii) necesita spalate.