Degete strambeExista oameni care nu-si pot indrepta degetele. In cele mai multe cazuri, este vorba de inelar si mijlociu. Rareori, sunt afectate degetele mici. Aceasta problema este rezultatul unui picior plat (platfus).-O afectiune la piciorul stang afecteaza mana dreapta si viceversa. Este o problema a tendoanelor si muschilor.
Muschii sunt atasati la partea din fata a labei piciorului, trec de-a lungul labei, calcaiului, pulpei, coapsei si traverseaza spatele, in zona inferioara, si urca spre brate, coboara prin brate spre palme si degete.
Daca muschii sunt incordati din cauza unei afectiuni la picior cum ar fi platfusul, sunt afectate si degetele. Un efect mai rau poate fi o problema la articulatia soldului.
Daca degetele sau soldurile sunt afectate, cel mai bun remediu va fi folosirea unui suport ortopedic pentru bolta labei piciorului. Nu purtati papuci de casa fara suport pentru bolta. Astfel, cel putin, situatia nu se va inrautati. In multe cazuri, suporturile pentru bolta aduc o imbunatatire considerabila.

Probabil nici doctorii nu stiu ca aceste degete indoite si articulatiile soldurilor intepenite sunt cauzate de picioare plate. De exemplu, am cunoscut o data o femeie care suferea de o serioasa intepenire a articulatiei soldului, de peste 15 ani.


Doctorii au tratat-o de reumatism. Eu am asigurat-o ca aceasta situatie a sa a fost cauzata de platfus si am sfatuit-o sa-si faca o radiografie la piciorul opus. In aceeasi zi a consultat un radiolog, facandu-si radiografia la picior.
El i-a explicat ca intarirea articulatiei soldului a fost cauzata de caderea boitei labei piciorului. Daca aceasta femeie ar fi consultat un radiolog cu 15 ani mai deeme, i-ar fi fost prescrisi pantofi ortopedici si intepenirea articulatiei soldului n-ar mai fi aparut niciodata.
Oamenii care sufera de degete strambe, sau de intepenirea articulatiei soldului, trebuie sa consulte un radiolog si sa-si faca radiografie, pentru a determina existenta unui picior plat. Dar, ei trebuie, in toate cazurile, sa poarte pantofi ortopedici, chiar daca la-inceput apar dureri.