ServletServlet-urile sunt module de cod Java care ruleaza intr-o aplicatie server cu scopul de a raspunde la cererea clientului. Servlet-urile nu sunt legate de un anumit protocol client/server dar sunt in mod usual folosite cu HTTP-uri si Servletul este adesea folosit cu intelesul de \"HTTP Servlet\".
Servleturile sunt componente software gestionate de un container care genereaza continut in mod dinamic. Acest container de servlet este o parte a serverului de Web sau a serverului de aplicatii care ofera servicii pentru comunicarea dintre navigator si servlet. Aceste servicii pot fi : prelucrarea cererilor, formularea raspunsului, stabilirea de restictii pentru servlet, crearea, invocarea si distrugerea servlet-urilor.Constructia de pagini dinamice este utila din mai multe puncte de vedere: - paginile de web sunt bazate pe date transmise de utilizator - datele se schimba frecvent - paginile de web foloseste informatii in baze de date sau din alte surse
Pentru crearea unui servlet trebuie sa implementam interfata Servlet sau sa extindem una din clasele GenericServlet sau HTTPServlet. Metodele utilizate sunt init(), service() si destroy().
Facilitatile aduse de Servleturi in comparatie cu CGI-urile(Commun Gateway Interface) sunt : mai multa eficienta, mai usor de folosit, mai multa portabilitate si mai ieftin.