MYSQL 4.1.8
MySQL® este cel mai popular server de baze de date "open source", folosit de mai bine de 8 milioane de utilizatori, de la corporatii mari pana la mici aplicatii, toti aleg aceasta varianta usor de utilizat.
MYSQL poate sa ruleze pe mai mult de 20 platforme incluzand Linux, Windows, OS/X, HP-UX, AIX, Netware, oferindu-ti flexibiliatatea de care ai nevoie pentru a avea controlul asupra bazei de date.
MySQL este organizat din doua componente:
. MySQL server: este considerat un program care se ocupa cu salvarea si organizarea bazei de date. Este considerat "the heart" pentru MySQL
. MySQL client programs: Programe client, care ofera interfete prin care se pot emite "statement"- uri SQL si posibilitatea de a afisa rezultate. MySQL clientCaracteristicile cela mai importante sunt:
 Performanta sporita - foloseste cu usurinta mai multe procesoare, este multi-threaded folosind threaduri kernel.
 Usor de utilizat, rapid si flexibil
 Securitate si flexibilitate - MySQL ofere privilegii si parole pentru a asigura securitatea si flexibilitatea. Parolele sunt sigure deoarece tot traficul parolat este criptat atunci cand ne conectam la server.
Instalarea acestui server de baze de date nu presupune si instalarea automata unui tool grafic care sa usureze controlul clientului asupra serverului. La instalare MySql pune la dispozitie un tool care functioneaza de la linia de comanda si se numeste MySql Command Line Client. Cel mai utilizat tool grafic pentru MySQL este MySQL-Front. Permite coordonarea si administrarea bazelor de date prin intermediul unei interfete Window.