ISTORIA CALCULATOARELOR IN ROMANIA referat


Epopeea calculatoarelor electronice incepe in Romania in anul 1953. In acel an, Victor Toma, la Institutul de Fizica Atomica, lanseaza proiectul. primul calculator romanesc (cu tuburi electronice) care a fost pus in functiune in anul 1957.
In anul 1964 Victor Toma si colectivul sau pune in functiune calculatorul romanesc complet transistorizat din generatia II-a (cu tranzistori din germaniu). Acestea sunt date memorabile in istoria tehnologiei romanesti. Victor Toma este prima personalitate din Romania din domeniul calculatoarelor electronice, activitatea sa fiind sprijinita de conducerea Institutului de Fizica Atomica si de prof. Tudor Tanasescu, fondatorul scolii romanesti de electronica.

Pe plan mondial, inainte de 1964, cand s-au realizat primele calculatoare romanesti tranzistorizate, numai urmatoarele tari aveau realizate calculatoare din generatia II-a:
SUA, primele calculatoare cu tranzistori sunt produse in serie in1960 de catre Control
Data Corporation si IBM. Probabil cu cativa ani mai inainte au fost realizate prototipuri de laborator.
Japonia, 1957, ETL-Mark-4, calculator cu tranzistori.
Germania, 1958, SIEMENS 2002, cu tranzistori.
Austria, 1958, Technische Hochschule Vienna, calculator cu tranzistori.
Marea Britanie, 1959, SIRIUS, Ferranti, cu tranzistori.Olanda, 1959, calculator cu tranzistori.
Franta, 1960, GAMMA 60, Compania BULL, cu tranzistori.
Uniunea Sovietica (Comunitatea Statelor Indeopendente), 1960-1962, MINSK-2, cu tranzistori.
Italia, 1961, ELEA 6001 si ELEA 9003, Olivetti, cu tranzistori.
Danemarca, 1961, GIER, cu tranzistori.

Trebuie amintit poate si faptul ca s-a incercat si la noi construirea unui calculator cu relee electromecanice, realizandu-se experimental calculatorul cu relee MARICA (Masina Aritmetica a Institutului de Calcul al Academiei) in anul 1959 la Institutul de Calcul din Cluj. Acest institut a fost infiintat in anul 1957 sub conducerea acad. Tiberiu Popoviciu si a a avut o sectie dedicata masinilor de calcul. La acest institut, in perioada 1959-1963 s-a construit calculatorul DACICC 1 cu tuburi electronice, tranzistoare si memorie cu ferite. El a fost realizat de un grupde ingineri (Farkas Gheorghe, Bocu Mircea, Azzola Bruno s.a.) si un grup de matematicieni care au scris programe in limbaj masina pentru acest calculator (Emil Muntean, Liviu Negrescu, Teodor Rus). El a fost urmat de calculatorul Dacicc-200, complet tranzistorizat, realizat in anul 1968 si livrat Institutului Central de Cercetari Agricole.

Intre anii 1959-1960, la Institutul de Fizica Atomica, Bucuresti-Magurele, au fost realizate calculatoarele electronice CIFA-101 si CIFA-102 de catre un colectiv condus de Armand Segal, ultimul fiind multiplicat in cateva exemplare si utilizat in cateva centre din tara.

Pe langa scolile de la Bucuresti si Cluj-Napoca un rol important a avut scoala de la Timisoara. In anul 1961 se realizeaza la Institutul Politehnic Timisoara calculatorul cu tuburi electronice MECIPT-1 de catre Lowenfeld, Kaufmann si Baltac (ultimul fiind initial colaborator, apoi cel care a finalizat constructia acestui calculator). Vasile Baltac a condus realizarea calculatoarelor MECIPT 2 (1964) si MECIPT 3 (1968) complet tranzistorizate. Cu aceste calculatoare incepe si activitatea de inginerie a programarii, realizandu-se primele programe de calculator in limbaj de asamblare din tara noastra, pentru aplicatii industriale.

Un succes important al tarii noastre in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor a fost proiectul si realizarea unei retele experimentale de transmisie de date prin comutarea de pachete la Institutul Central de Informatica de catre Marius Guran si colaboratorii.

In anul 1972 proiectul original ARPANET era incheiat, constituit din 15 noduri si a fost prezentat cu mare succes la International Conference on Computer Communications. Realizarea primei retele nationale de calculatoare electronice, prin proiectul RENAC/RENOD, denumit UNIREA in etapa finala, a fost un succes care a condus la acordarea premiului Traian Vuia al Academiei Romane in anul 1985. A fost un proiect urias, realizat pe parcursul a aprope 12 ani de munca, Marius Guran conducand in acest scop, la inceput un colectiv, apoi un laborator de cercetare extins in cele din urma la o sectie de cercetare. Acest proiect a fost finalizat cu o solutie omologata.

A reusit sa interconecteze trei noduri folosind comutatia de pachete de date, la calculatoare mediimari (main-frame), microcalculatoare si minicalculatoare. Experimentul UNIREA a reusit sa interconecteze prin transmisii de date prin comutatie de pachete principalele provincii istorice ale Romaniei, tara noastra fiind prima tara dintre tarile CAER care a reusit un asemenea proiect. A fost un succes deosebit al tehnologiei informatiei romanesti.De mentionat ca in anul 1985, odata cu desfiintarea Institutului Central de Informatica, proiectul finalizarii retelei la scara intregii tari, prevazuta intr-un decret de stat, a fost abandonat, de puterea care conducea atunci tara, din motive cu totul si cu totul subiective. Nu s-a vorbit prea mult de acest proiect deoarece s-au aplicat restrictii severe privind `secretul de stat`, care a influentat major cunoasterea proiectului RENAC/RENOD si chiar supravietuirea lui si a Institutului Central de Informatica, acesta fiind desfiintat in 1985. De remarcat si importanta acestui proiect la formarea a zeci de specialisti care dupa anul 1990 au avut un rol deosebit in constituirea noilor retele de calculatoare RNC,RoEduNet, LogicNet s.a din tara noastra.

1953 Victor Toma incepe proiectarea primului calculator electronic romanescc, proiect pe care il prezinta intr-o comunicare la Dresda in anul 1955.
1957 CIFA 1 cu tuburi electronice Victor Toma Institutul de Fizica Atomica Bucuresti-Magurele
1961 MECIPT 1 cu tuburi electronice Lowenfeld, Kaufmann, Baltac Institutul Politehnic Timisoara
1963 DACICC 1 cu tuburi electronice si tranzistori Gh. Farkas, Mircea Bocu, Emil Munteanu s.a. Institutul de Calcul din Cluj-Napoca (prof. Tiberiu Popovici)
1964 CET 500 complet tranzistorizat Victor Toma Institutul de Fizica Atomica Bucuresti-Magurele
1964 MECIPT 2 cu tranzistori Vasile Baltac Institutul Politehnic Timisoara
1968 DACICC-200 cu tranzistori Gh. Farkas, Mircea Bocu, Emil Munteanu s.a. Institutul de Calcul din Cluj-Napoca (prof. Tiberiu Popovici)

In privinta calculatoarelor electronice cu tranzistori, in Romania in anul 1964 au fost puse in functiune calculatoarele CET 500 (Victor Toma) si MECIPT-2 (Vasile Baltac). Inaintea noastra au elaborat calculatoare cu tranzistori SUA, Japonia, Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Franta, Uniunea Sovietica, Italia, Danemarca, in total 10 tari.
Din nou se poate observa pozitia tarii noastre (locul 11) alaturi de principalele tari occidentale, fiind dupa Uniunea Sovietica singura tara dintre tarile foste socialiste care a reusit sa construiasca in prima parte a anilor 1960 un calculator, chiar doua, cu tranzistori. Trebuie sa remarcam rolul esential al inginerilor in electronica in dezvoltarea calculatoarelor electronice in tara noastra, dar si contributia stiintifica, culturala si chiar manageriala a unor matematicieni de mare valoare precum academicienii Tiberiu Popoviciu, Grigore Moisil si Nicolae Teodorescu, la care se adauga prof. Tudor Tanasescu, m.c. al Academiei Romane, fondatorul scolii romanesti de electronica, din domeniul economiei si statisticii, prof. Mircea Petrescu de la UPB, prof. Marius Guran si poate si contributia mea in cadrul programului de microelectronica, calculatoare electronice si informatica pregatit si desfasurat in tara noastra in perioda 1965-1985.

Copyright © Contact | Trimite referat