INTRANET
Intranetul e o aplicatie a tehnologiei Internet intr-o organizatie de sine statatoare.
Leaga resursele informatice interne si creaza un mecanism de schimb controlat cu exteriorul. In Intranet se ruleaza aplicatii utile organizatiei (baze de date, editoare de text, spreadshet-uri, e-mail,). Ideea e de a lega toate aplicatiile intr-o forma convenabila, standardizata, usor de insusit. Se bazeaza pe browser (navigatorul = interfata cu utilizatorul).
Avantajele folosirii Intranetului :
- Independenta in spatiu (aplicatiile dau intrari si iesiri oriunde pe glob)
- Costul scazut de entinere si intretinere
- Informatiile se prezinta pe pagini web care pot fi intretinute usor (informatii disponibile permanent, actuale si accesibile)
Intranetul faciliteaza legaturi intre mai multe persoane, deci e un instrument pentru lucrul in grup. E axat pe persoane si nu pe locul persoanelor.Utilizatorii au un nume si se pot misca oriunde in Intranet.
Comparatie intre Intranet si Internet :
- Informatiile sunt private (si nu publice ca pe Internet) => preocupari suplimentare de securitate si de control al fluxului de informatii. Rezultatul muncii grupului trebuie sa fie insa public.
- Pe Internet e divertisment, stiri si persoane noi, informatie in volum urias si nestructurata, info. fara raspundere si fara ctrl. Pe Intranet utilizatorii sunt cunoscuti (membri ai organizatiei), au sarcini ,au raspunderi. De aceea, de obicei se doteaza cu anumite metode de lucru. Informatia e limitata la domeniul de preocupare al grupului, e structurata pentru gasire rapida (de obicei in baze de date repartizate anumitor administratori ce raspund de securitatea datelor si au sarcina de a mentine bazele de date).Servicii solicitate in Intranet:
- Email
- Web (editare de pagini web)
- ftp (transfer de fisiere)
- alte unelte destinate grupului
Ex: Pentru dialogul in grupuri
- IRC (Internet Relay Chat) - la comunicarea directa (sincrona) intre 2 sau mai multe persoane
- Liste de discutii - serviciu de posta modificat atasat unui grup axat pe o problema (nu e sincron)
- News Grup-ul difuzeaza stiri pe liste de domenii de interes. Implementarea cea mai obisnuita e pe servere NNTP (Network News Transfer Protocol). Clientii care doresc sa participe la discutii, dialogheaza cu si se pozitioneaza pe temele care doresc. Tehnologia Push elimina efortul subiectului de a colectiona stiri (stirile i se iming, vin automat). Utilizatorul trebuie doar sa-si programeze canalul Push (sa-si selecteze informatiile pe care le doreste).
Tehnologii de Internet aplicabile pe Intranet:
Se foloseste tehnologia TCP/IP (set de protocoale pe nivelul de retea si transport)
- Standardele SMTP (de posta electr.)
- Standardele IMAP - doar in headerele din server
Tehnologia FTP (File Transfer Protocol)
Tehnologia HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) inlocuieste fata de FTP fisierele cu documente (e axat pe document). HTTP-ul plimba ceea ce e scris cu HTML (Hyper Text M.. Linguage)
Aceste tehnologii trebuie sa fie coerente si sa dea o sursa de scule ierarhizate pe niveluri.
Browserul trebuie sa fie stabil in timp (sa nu se schimbe IE cu Netscape).
Securitatea pe Intranet
- Datele sa nu se distruga datorita unor cauze "anorganice"
- Securitatea accesului la date - importanta daca Intranetul se leaga la Internet => e nevoie de niste mecanisme de siguranta la accesul propriu-zis (operatia de intrare dinspre Internet) si pentru securitatea datelor pe traseul lor pe Internet
Autentificarea se face pe baza fire-wall-urilor care selecteaza adresele (nu permit orice fel de adrese). Stabilesc anumite liste de adrese certificate => In Intranet nu intra decat cunoscuti prin folosirea numelor si parolelor.
Standardul cunoscut in Intranet, SSL (Secure Socket Layer), e o procedura ce incepe printr-o faza de dialog initiala in care se stabilesc metodele de criptare si apoi are loc operatia de transfer propriu-zisa.
Programarea in Intranet
Exista doua abordari:
- se folosesc scule puse la dispozitie de firme (mediul de proiectare)
- se construieste efectiv acel mediu (se face o adaptare locala cat mai apropiata)
Aplicatia trebuie sa fie flexibila pt. ca organizatia se schimba.
Programarea se face prin adaptari. Sunt suficiente nuste scripturi.
Administratorul unui Intranet doar pune cap la cap programele existente (are nevoie de doar cateva instructiuni). Principalul lui av. e aspectul standard al paginii web (structura multimedia a paginii html). Exista 2 tipuri de interactiuni in pg. Web: Interactiunea cu utilizatorii (solicitantii de servicii) si interactiunea cu programele existente (ofertantii de servicii). Exista 2 tipuri de programe : pt. utilizator si pt. aplicatie
Utilizatorii folosesc niste "formulare" in care adauga niste date ce trebuiesc ulterior trecute in baze de date.
Pentru a face interactiunea cu aplicatiile se construiesc mici programe de reglementare a transferului de date intre pagini si aplicatii. Acestea se numesc scripturi CSS (Client Site Script) si SSS (Server Site Script).CSS se executa pe masina clientului iar SSS se executa pe serverul de web. Cel ce navigheaza primeste surse in Java sau Visual Basic (scripturi = sublimbaje ale Java sau Visual Basic) pe care le executa local (Java Script si VBScript). Alta posibilitate este sa primeasca Applet-uri Java sau controale ActiveX.
Pe server ruleaza serverul de web. SSS-urile sunt module de interfatare intre paginile web si aplicatii.
Concluzie : Programarea in Intranet-uri e alt stil de programare, de nivel f. Inalt (de integrare de aplicatii cu pagini web)
Bazele de date intr-un Intranet
Dintre limbajele de comunicare in bazele de date pe care masinile le implementeaza : SQL (Structured Query Linguage), ODBC (Open Data Base Conectivity) - o implementare pt. Windows a SQL.
Activitatile unui administrator de baze de date in Intranet :
- Stabilirea unui model de baze de date in functie de probleme pe care grupul trebuie s-o rezolve
- Implementarea bazei de date
- Asigurarea accesului la baza de date
- Contactarea proiectantului de pagina web si stabilirea scriptului pe partea de client - server
Tendinte
Prin utilizarea lb. Java Intraneturile folosesc nativ generarea de aplicatii direct conectate pe Internet.
Alta tend.: Pe directia masivelor de date (data warhouse). Bazele de date se transforma in b.de d. ce ofera solutii (analize, concluzii)
Spre Network Computers
Spre ExtraNet-uri (Expandare a Intranetului in Internet - Organizatii formate din mai multe Intranreturi conectate sigur).