HTTP - protocol de bază al Web-uluiWeb-ul este o reţea de calculatoare la fel ca Internet-ul? Răspunsul este: NU. Internet-ul furnizează suportul de comunicaţie pentru Web. Folosirea termenului de Web se referă la totalitatea colecţiilor de site-uri şi informaţii (milioane de documente legate între ele, care se găsesc pe calculatoare răspândite în întreaga lume) ce pot fi accesate prin protocolul HTTP
De fiecare dată când navigăm pe Internet, grupul de litere "http" apare la începutul fiecarei adrese de Web. Literele HTTP semnifică HyperText Transfer Protocol şi reprezintă un protocol de comunicare în reţea, special proiectat pentru Web. Acest protocol dictează toate interacţiunile între browser şi serverul de Web.
Spre deosebire de protocolul FTP care oferă o conexiune continuă pană la eventuala apariţie a unei erori sau pană la închiderea conexiunii, protocolul HTTP e "stateless" (nu are o stare stabilă). Browser-ul (aplicaţia client ce foloseşte protocolul HTTP pentru a aduce informaţii) şi serverul (aplicaţia care rulează pe maşina care stochează informaţiile) trebuie să realizeze o conexiune internet, şi ulterior să o întrerupă, pentru fiecare operaţie HTTP. De exemplu: la conectarea la un site de Web, browser-ul (clientul) şi serverul crează o conexiune ce permite serverul-lui să trimită clientului fişierul HTML dorit. După ce clientul prelucrează fişierul HTML şi constată că are nevoie să aducă şi alte fişiere (HTML, imagini etc.) el trebuie să iniţieze o nouă conexiune la server. Orice singură operaţie HTTP e numită tranzacţie. Protocolul HTTP foloseşte o conexiune TCP/IP care este menţinută numai pe durata unei singure tranzacţii. Nici browser-ul clientului şi nici serverul nu reţin starea ultimei conexiuni.Folosind protocolul HTTP, clienţii şi serverele determină tipul formatelor de document în mod dinamic. Astfel că atunci când o aplicaţie client contactează un server, ea trimite serverului o listă a formatelor pe care le recunoaşte. Serverul ca şi răspuns trimite datele folosind cel mai apropiat format posibil. Astfel, serverele şi clienţii pot folosi formate de date proprii sau private pentru a schimba date.