Ce este Serverul Apache?
Apache HTTP Server este un web server HTTP open source pentru Unix, Microsoft Windows si alte platforme. Apache joaca un rol cheie in cresterea World Wide Web si continua sa fie cel mai popular web server, servind ca platforma de referinta pentru celelalte servere web.
Apache permite autentificarea bazelor de date bazate pe DBMS si content negotiation-mecanism definit in specificatia HTTP ce face posibila redarea diferitelor versiuni ale unui document in acelasi URL , astfel incat useii pot alege ce versiune li se potriveste cel mai bine.
Apache este suportat de diferite GUI, ce permite o configurare mai usoara a serverului.
Serverul HTTP Apache este dezvoltat si mentinut de o comunitate open de developeri, sub semnatura Apache Software Foundation.

Scurta istorie
Apache a fost creat de Rob McCool, ce a fost implicat in serverul web NCSA httpd (National Center for Supercomputing Applications). Cand Rob a plecat de la NCSA, dezvoltarea lui httpd a stagnat, lasanad o varietate de patches pentru imbunatatire sa circule liber. Un grup de developeri au adunat aceste patchuri si au scos "A patchy server", ce a devenit mai tarziu serverul web Apache. Rob a fost ajutat de alti developeri in crearea "Apache Group": Rob McCool, Brian Behlendorf, Roy T. Fielding, Rob Hartill, David Robinson, Cliff Skolnick, Randy Terbush, Robert S. Thau, Andrew Wilson, Eric Hagberg, Frank Peters, and Nicolas Pioch.Autorul pretinde ca a fost ales un astfel de nume pentru a fii original, dar de fapt cea mai raspandita informatie este ca serverul este constituit dintr-o serie de schimbari in cel mai popular server HTTP din acel timp, NCSA HTTPd 1.3 si este prin urmare "a patchy" server. Totusi, pe site-ul official al serverului se spune ca numele "Apache" a fost ales din respect pentru tribul American Indian al apache-ilor (Inde'), binecunoscut pentru strategiile superioare folosite in razboi.
In acel timp Apache era singura alternativa open source viabila, la serverul web
Netscape (cunoscut actual ca web serverul Sun Java System). De atunci a fost dezvoltat si concureaza cu servere HTTP din Unix in ceea ce priveste functionalitatea si performanta. Din aprilie 1996 este cel mai popular server HTTP de pe Internet. Pana in februarie 2006 Apache a fost folosit de 68% din site-urile de web.