Arhitectura 3-tierArhitectura 3-tier a aparut ca o imbunatatire a arhitecturii pe doua nivele care s-a dovedit ineficienta in timp pentru aplicatii mai mari. Prin introducerea unui nivel intermediar intre aplicatia client si baza de date se poate spori performanta, imbunatatind disponibilitatea aplicatiei, ea devenind mai robusta.
Acest nivel de mijloc contine elemente de logica a aplicatiei, putand fiind constituit dintr-un server de aplicatie ( application server).


Browser de Web

Retea
Server de aplicatie

Retea
Server de baze de date

Arhitectura 3 tier, asa cum am mai spus, rezolva marea majoritare a problemelor arhitecturii 2-tier , dar vine si ea cu noi probleme care sunt insa minore in comparatie cu avantajele pe care le aduce:
- Separarea clara intre interfara utilizator si reprezentarea datelor fara de logica aplicatiei. Prin aceasta separare tot mai multi clienti pot avea acces la o varietate de aplicatii server.
- In contrast cu modelul 2-tier unde doar datele sunt accesibile pentru public, obiectele business pot sa plaseze aplicatii logice sau servicii pe net.
- Dupa cum arata si diagrama, este relativ usor sa folosesti tehnica de impachetare pe 3 nivele. Ofera posibilitatea de a trece neobservate modificarile facute la nivelul de business pentru interefetele de la nivelul prezentarii. Alegerea unei alte solurii de implementare la nivelul de business nu implica schimbare nivelul de prezentare. Arhitectura 3-tier ofera astfel robustete si libertate in implementare.