Obiectul fizicii

Fizica este stiinta care studiaza proprietatile si structura materiei, formele generale de miscare ale acesteia (mecanica, termica, electromagnetica, cuantica) precum si transformarile in care substantele nu-si schimba compozitia chimica. Astfel de transformari se numesc procese sau fenomene fizice.

Cunoasterea fenomenelor fizice incepe prin observatie, uneori singura metoda de culegere a informatiei. O forma mai rafinata a observatiei este experimentul, care consta in producerea unui fenomen in conditii stabilite in prealabil de experimentator, cu scopul separarii actiunilor, eliminarii sau reducerii la valori neglijabile a influentei unora din factorii implicati in desfasurarea fenomenului si a extinderii domeniului observatiei.O alta etapa a cunoasterii fenomenului consta in elaborarea unui model. Aceasta se face pornind de la fondul de cunostinte existent. Ansamblul concluziilor obtinute prin functionarea modelului constituie teoria acestuia, exprimata de obicei in limbaj matematic.

Testarea verosimilitatii modelului se efectueaza prin confruntarea concluziilor teoriei acestuia cu rezultatele experimentale cunoscute anterior sau sugerate de model. De abia in cazul in care modelul se verifica el poate fi acceptat.

Orice model mai rafinat trebuie sa cuprinda drept cazuri particulare modelele anterioare mai simple. Asa, de exemplu, mecanica newtoniana este un caz particular al mecanicii relativiste, pentru viteze mult mai mici decat viteza luminii in vid si un caz particular al mecanicii cuantice, pentru actiuni mult mai mari decat actiunea elementara h (constanta lui Plank).Fizica s-a dezvoltat pornind de la fizica fenomenologica macroscopica, care descrie efecte mai lesne observabile, fizica microscopica, in care se studiaza si cauzele efectelor. Din aceasta cauza fizica microscopica este mai profunda. Valabilitatea concluziilor trase pe baza modelelor fizicii microscopice este atestata prin confruntarea acestora cu rezultatele fizicii fenomenologice si, in aceasta operatie de confruntare, se accepta ca media statistica a fiecarei marimi microscopice se identifica cu marimea macroscopica corespondenta.

Copyright © Contact | Trimite referat