BIOFIZICA referatBiofizica este stiinta care se ocupa cu aplicarea diferitelor principii si metode ale fizicii in fenomenele si procesele biologice si in cadrul organismelor vii.
Biofizica explica fenomene precum contractia muschilor sau transmiterea impulsurilor nervoase.
Biofizica este o stiinta care s-a dezvoltat din colaborarea fizicii si a biologiei, la contactul si la intersectia dintre fizica si biologie.
Primele lucrari de biofizica au aparut inca din secolul al XVII-lea.
O caracteristica a lucrarilor clasice de biofizica a fost efortul de a gasi explicatii fizice ale fenomenelor biologice, pana la reducerea fenomenelor biologice la fenomene fizice.

O intruducere in lumea vasta a Biofizicii inca este asteptata in stiinta romaneasca. Extensiunea rapida, vasta si din ce in ce mai penetranta a biofizicii in stiintele naturii a presupus necesitatea unei informari in continutul si perspectivele acestei stiinte.

Acest fenomen este explicabil si prin faptul ca in era noastra este imposibil sa ne dispensam, la nivel de investigare sau de aplicatie, de conceptiile, rezultatele si metodele biofizicii. Este lesne de observat ca in medicina,de exemplu, conceptiile si metodele fizicii tind sa lase in urma partenerul biochimic, care a predominat in aceasta fiinta timp de multe decenii.
Integrand si impletind armonios cele doua stiinte biofizica obliga la o cunoastere egala a biologiei si fizicii.

Biofizica si biochimia sunt cei doi "piloni" care stau la baza biologiei moleculare, domeniu de front in stiinta epocii noastre.

Ca in orice stiinta au existat oameni care s-au dedicat
intru totul cercetarii si studierii...

La dezvoltareea biofizicii au contribuit unele personalitati care, au realizat colaborarea sau sintezacare caracterizeaza biofizica. Astfel Galileu, caree a studiat la inceput medicina s-a preocupat de problemele de mecanica ale organismului viu.

In ultimii 15 ani la dezvoltarea biofizicii a contribuit cibernetica.

Astazi biofizica nu se mai dezvolta doar cu ajutorul unor personalitati, ci in virtutea unor legi obiective de dezvoltare a stiintei. Biofizica trebuie considerata ca o ramura a biologiei si nu ca o ramura a fizicii, deoarece in procesele fizice din organismele vii se observa constant pecetea viului, a bios-ului.

Biofizica a devenit o stiinta bine construita, care are institutiile sale, in campul careia lucreaza mii de cercetatori. Ca si alte stiinte de contact, biofizica se caracterizeaza printr-o rapida dezvoltare.
Metodologia biofizicii cuprinde indeosebi procedeele de gandire in timp ce metodica cuprinde tehnicile de lucru efectiv, a caror folosire se justifica prin metodologie.
Pentru a intelege obiectul si metodele bioicii, trebuie sa ne raportam la oniectul si metodele fizicii pe de o parte, si la obiectul si metodele biologiei pe de alta parte.
Biofizica presupune:
Un punct de vedere, un mod de a privii lucrurile caracteristic fizicianului
Un ansamblu de procedee metodice, de tehnici fizice, aplicate in biologie, legate de folosirea aparaturii si a instrumentelor fizice.
Studiul "miscarii fizice" a materiei vii, miscarea atomilor, electronilor, a moleculelor, etc.

Cecetarea semnificatiei biologice a diferitelor particularitati fizice prezentate in sistemele vii, adica a rolului lor in adaptare, in lupta pentru existenta, in evolutia vietii.