Utilizarea contractelor futures pe indici bursieri referatPietele futures pe indici bursieri pot fi folosite atat de catre speculatori, cat si de catre hedgeri. Speculatorii accepta sa intre pe aceste piete din doua motive: marjele initiale sunt mici si comisioanele de tranzactionare reduse in comparatie cu cele de pe piata de actiuni. Costurile de tranzactionare reduse permit speculatorilor sa fie mult mai dinamici pe piata. De asemenea, pe piata futures este la fel de usor sa se initieze pozitii short (de vanzare) cand se anticipeaza o scadere a preturilor, sau pozitii long (de cumparare) atunci cand se asteapta ca preturile sa urce in timp ce, pe piata de actiuni este mai dificila initierea prin pozitii short. Din aceste motive speculatorii se folosesc de pietele futures pentru a initia pozitii pe termen lung.
Independent de abilitatea de a prevedea mersul pietei, diferenta dintre modificarile valorilor a diferiti indici bursieri poate fi folosita ca basis in scopuri speculative in cazul in care indicii respectivi au corespondenti pe piata futures. De asemenea, diferentele de variatie a valorii indicilor pot face subiectul unui spread intre contracte futures pe indicii respectivi.
Metodele de analiza tehnica si fundamentala folosite pentru previzionarea evolutiei unei actiuni sau a pietei de actiuni in general, au fost adaptate si pentru piata futures pe indici bursieri. Unii specialisti sunt de parere ca din momentul aparitiei contractelor futures pe indici bursieri s-a dezvoltat si utili specialistii BMFMS au pregatit inainte de lansarea in iulie 1997, a primelor contracte futures din Romania, regulamente, proceduri, tehnici, formulare, mecanisme de compensare, componente necesare desfasurarii unei activitati bursiere in conditii de deplina siguranta pentru investitori.
Tipul contractelor tranzactionate la BMFMS s-a diversificat continuu, incercandu-se permanent sa se raspunda tuturor necesitatilor participantilor la tranzactii.
Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB), doua institutii financiare reprezentative pentru piata de capital romaneasca, si-au unit fortele pentru a oferi cea mai semnificativa si noua posibilitate de investire si anume tranzactionarea contractelor futures si a optiunilor pe contracte futures bazate pe indicele BET(ROL). Contractele futures si optiunile pe contracte futures avand ca suport acest indice permit investitorilor sa execute la costuri reduse strategii de tranzactionare bazate pe indicele BET(ROL).
Pentru toti investitorii mari si mici, aceasta inseamna:
- sa-si protejeze portofoliul impotriva modificarilor neprielnice, adverse, de pe piata de actiuni;
- sa stabileasca in prezent un nivel al pretului pentru portofoliul de actiuni pe care intentioneaza sa-l achizitioneze sau sa-l vanda in viitor;
- sa profite de performanta indicelui considerat prin initierea unei pozitii;
- sa-si diversifice portofoliul;
- sa participe pe intreaga piata a actiunilor utilizand contracte futures si optiuni pe contracte futures avand ca suport indicele BET(ROL), ca alternativa necostisitoare la detinerea de actiuni.
Un contract futures presupune asumarea unei obligatii legale pe o piata futures de a cumpara (pozitie long) sau vinde (pozitie short) un activ financiar, in acest caz indicele BET(ROL), la o data prestabilita numita scadenta.
In cazul contractelor futures pe indice valoarea unui contract este egala cu pretul curent al indicelui inmultit cu multiplicatorul sau.
De exemplu, daca indicele se tranzactioneaza la 340 puncte la BVB, detinerea unui contract futures la BMFMS echivaleaza cu o investitie de 3.400.000 lei (considerand un multiplicator de 10.000 lei) in actiunile din compozitia indicelui. Cand se tranzactioneaza un astfel de contract futures, vanzatorul (numit si short) este de acord sa vanda 10.000 lei * pretul indicelui iar cumparatorul (long) este de acord sa cumpere 10.000 lei * pretul indicelui la scadenta contractului. Toate caracteristicile contractului futures sunt standardizate cu exceptia pretului, care este negociat prin licitatie prin strigare in cadrul bursei.
La contractele futures pe indicele BET, standardizarea lunilor de expirare se bazeaza pe un ciclu de tranzactionare trimestrial, cu scadente in martie, iunie, septembrie si decembrie. Lichidarea are loc in ultima zi lucratoare a lunii de scadenta a contractului.
Detinerea unei pozitii deschise (fie short, fie long) cu scadenta in orice luna de expirare, implica posibilitatea de a lichida sau de a compensa pozitia, in orice moment inainte de scadenta, initiind o tranzactie inversa (long sau short) cu un contract futures avand aceeasi scadenta. Daca la scadenta mai sunt detinute pozitii deschise acestea vor fi inchise automat la 10.000 lei * valoarea indicelui BET(ROL) comunicat de BVB la inchiderea sesiunii din ultima zi de valabilitate a contractului. Fluctuatia minima a pretului este la contractele futures pe indice de 0,1 puncte (sau 1.000 lei). In terminologia pietei futures, aceasta se numeste marimea tick-ului contractului.