DEZVOLTAREA VITICULTURII SI EVOLUTIA SORTIMENTELOR PE TERITORIUL ROMANESCPe teritoriul Romaniei, vita de vie se cultiva din Comuna Primitiva si anume din Neoliticul mijlociu, cu 3 000 - 4 000 ani i.e.n. (I.C. Teodorescu, 1961).
In antichitate, geto-dacii de la nord de Dunare au extins mult cultura vitei de vie, care, in sec. II-I i.e.n., era raspandita pe intreg teritoriul Romaniei de azi
Abundenta vinului, care presupune existenta unor suprafete viticole intinse, a facut ca el sa devina inca din secolele II-I i.e.n. un produs de comert si de schimb, prin intermediul porturilor grecesti de la Marea Neagra (ex: Tomis, Calatis, Dionisopolis, Histria etc). Cantitati mari de vinuri luau drumul organizatiilor statale situate in cursul mijlociu si cel superior al Dunarii (I.C. Teodorescu, 1961).

Situatia infloritoare a viticulturii si comertul dezvoltat cu vin presupun existenta unor soiuri valoroase si a unor podgorii capabile sa valorifice insusirile calitative ale soiurilor cultivate. Judecand dupa caracteristicile si insusirile tipic pontice ale sortogrupului \"Galbena\" si dupa arealul lui intins de raspandire pana la sfarsitul sec. XIX, soiul Galbena de Odobesti poate fi considerat ca un soi de origine dacica, care s-a transmis peste veacuri in forme tot mai perfectionate, pana in zilele noastre. Tot astfel, podgoria Odobesti si podgoria Dragasani pot fi considerate podgorii dacice.

Cu peste 100 de ani de experienta in productia de vinuri spumante firma Zarea se confrunta cu insasi ideea de sampanie in Romania.
Dupa ani in care produsul cu acest nume a disparut, firma Zarea a s-a decis ca avam nevoie de produse care sa reflecte nationalismul nostru.
Metoda de producere a sampanei, impusa de Wilhelm Mott, primul proprietar al fabricii Zarea in 1912, s-a pastrat aproape neschimbata de aproape un secol. Fermentat in sticla cel putin 9 luni de zile, inchis cu dop de pluta, acest spumant satisface si cele mai exigente gusturi.
Depozitarea vinurilor este constituita dintr-o pivnita.Vasele in care se depoziteaza vinul sunt niste cisterne si budane cu capacitatea mai mare de 1000l.
Vinul spumos este vinul refermentat in spatiul ermetic inchis cu adaos de drojdii si zahar.Vinul care constituie materia prima este vinul produs din must.
Vinul spumos are caracteristici speciale :aciditate ridicata-prospetime,culoare foarte deschisa(galben verzui spre incolor)
Vinul spumos se mai poate fabrica tot prin fermentare dar in rezervoare se numeste procedeul sarmant.Se achizitioneaza numai vinuri seci 0,4g/l pentru fabricarea produselor zarea.Vinurile spumoase pot fi produse din anumite soiuri rislinguri,feteasca.De obicei se fac cupaje din doua sau mai multe soiuri.
Fermentarea produce alcool etilic si dioxid de carbon.Acest dioxid de carbon constituie presiunea, perlarea si spumarea caracteristici speciale.Perlarea si spumarea pot dura cateva ore.Dupa imbuteliere sticlele se stivuiesc in spatiul racit in pozitia orizontala randurile fiind separate de sipci de lemn.
Fermentarea incepe dupa ce s-au pus in contact drojdia cu zaharul si dureaza 2-3 luni.Dupa fermentare drojdiile din sticle trebuie inlaturate.Pentru a-l inlatura,sticlele trec la limpezire in stative din lemn in pozitie inclinata cu dopul in jos.Presiune este de 5-6 bari.Sticlele se transporta pentru faza urmatoare care se numeste degorjare.Siropul de zahar are o sticlozitate mare.

Vinul spumos fabricat din vin cu aciditate ridicata,culoare deschisa dar impregnarea dioxidului de carbon se face pe cale mecanica(asemenea sifonului).
Zarea produce urmatoarele soiuri de vin :


ATHENEE PALACE
Elegant, bine echilibrat si placut la gust, Athene Palace a facut deliciul a milioane de consumatori in ultimii 15 ani.

Sortimentul clasic demisec alb este completat si de cel mai romantic rosé pentru a conferi sarbatorii dumneavoastra aura pe care o doriti.
FLORENTINO
Produsa dupa o reteta italieneasca, la care se adauga si experienta de cateva zeci de ani a intreprinderii Zarea, lichiorurile Florentino sunt o fina intruchipare a calitatii.
Aroma, gustul si catifelarea inconfundabila ii creeaza o unicitate aparte, ce a fost mereu apreciata de cunoscatori.
Sortimentului de visine cu care v-ati delectat pana acum, i s-au adaugat cel de ciocolata si cel de piersici.
MOLDOVA
Sectia de coniac Zarea a fost infiintata in 1953 si prima ei marca inregistrata in 1965 a fost Moldova.

Atat in tara cat si la export, brandy-ul Moldova produs la Zarea a fost mereu un etalon de calitate pentru cunoscatori.
ARAD
Arad, cel mai vandut brandy din Romania in ultimii 30 de ani, a devenit prin calitatile sale un adevarat punct de referinta pentru industria de profil romaneasca.
OLYMPIA
Olympia, cea mai tanara marca din portofoliul de brand Zarea vine sa imbine intreaga experienta acumulata de-a lungul deceniilor cu ingrediente selectate cu grija intr-o reteta echilibrata.