SEDUCŢIA (art. 199 C. pen.)1. Conţinutul constitutiv:
"Fapta aceluia care, prin promisiuni de casatorie, determina o persoana de sex feminin mai mica de 18 ani de a avea cu el raport sexual, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Împacarea parţilor înlatura raspunderea penala."
2. Condiţii preexistente:
2A. Obiectul infracţiunii:
- obiectul juridic generic - este identic ca la celelalte infracţiuni contra persoanei;
- obiectul juridic special - este format din totalitatea relaţiilor sociale care ocrotesc libertatea vieţii sexuale, a unei persoane de sex feminin mai mica de 18 ani împotriva faptelor de inducere în eroare a victimei prin promisiuni de casatorie spre a consimţi la raport sexual.
- obiectul material - corpul minorei.
2B. Subiecţii infracţiunii:
- subiectul activ - orice persoana de sex masculin. Esenţial este ca acesta sa poata întrţine un act sexual. Participaţia penala este posibila în forma complicitaţii şi instigarii, care pot fi şi de sex feminin.
- subiectul pasiv - orice persoana minora de sex feminin şi care este necasatorita. Daca minora nu are 15 ani, autorul va raspunde pentru infracţiunea prevazuta în art. 198 C. pen.

3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
- elementul material - consta într-o acţiune sub forma de act sexual de orice natura cu o persoana de sex feminin cu consimţamântul persoanei. Aceasta infracţiune se savârşeşte prin promisiuni mincinoase de casatorie. Determinarea presupune o acţiune de convingere, staruinţa şi perseverenţa.
- urmarea imediata - consta în realizarea actului sexual.
3B. Latura subiectiva:
- forma de vinovaţie - intenţia directa şi indirecta. Pentru a exista intenţie este necesar ca promisiunile de casatorie sa se faca cu rea-credinţa.

4. Forme. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii - sunt posibile dar nu se pedepsesc;
2. tentativa - nu se pedepseşte;
3. fapt consumat - fapta se consuma atunci când s-a produs actul sexual, iar nu la data când promisiunile de casatorie s-au dovedit a fi mincinoase.
SANCŢIUNI: închisoare de la 1 la 5 ani.