Drept constitutional referat

Curs 2.
NOTIUNI GENERALE
Prima catedra de dr constitutional apare in Italia la Ferrera in 1797 fiind incredintata lui Giuseppe Luzo. Este urmata de alte 2 catedre de dr constitutional la Bologna si Fabia.
In Franta prima catedra de dr constitutional apara la Paris in 1834 fiind incredintata lui Pelegrino Rossi.
In Germania, Austria si Rusia aceasta disciplina era cunoscuta sub denumirea de drept de stat.
In Romania dr constitutional s-a predate initial cu dreptul administrative sub denumirea de drept public.
In 1864, A. Codrescu isi publica cursul intitulat "Drept constitutional". In 1881 se publica la Braila elemente de dr constitutional de Christ Santiotis. In 1910 s-a publlicat si predate la fac de drept din iasi cursul de dr const al profesorului Constatin Sere.
In 1915 s-a publicat la facultatea din bucuresti cursul de dr const al profesorului Constatntin Dirrescu.
Dupa introducerea regimului communist, ptr o perioada scurta,disc de dr const a cunoscut o noua denumire: dr dr stat.
In 1954-1989 s-a revenit la denumirea de dr constitutional. Dupa 1989 s-a utilizat denumirea de dr constitutional si institutii politice.
Disciplina de dr const si inst politice isi propune sa studieze acea ramura de dr care cuprinde norme juridice care reglementeaza relatii soc fundamentale in legatura cu forma de putere de stat .
Dr const este ansamblul de reguli si principia dupa care se guverneaza un stat.
Dr const este ansamblul de norme juridice care reglementeaza forma statului, organizeaza funct si raporturile dintre puterile juridie, limitele acestor puteri, foma politica a statului.
Dr const repprez totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile fundamentale sociale care apar in procesul instaurarii .si exercitarii puterii de stat
Clasificarea normelor de drept constitutional:

1. Norme cu aplicatie mijlocita
 Norme care dau reglemantari de principiu si care pt a putea fii puse in aplicare sunt urmate de reglementari suplimentare prin alte ramuri de drept.
(ex. Norma cuprinsa in const. prin care statul ocroteste casatoria si familia este urmata de reglementari suplimentare cuprinse in codul familiei).


2. Norme cu aplicare nemijlocita directa
 Reglementeaza direct relatiile sociale fundamentale si nu nu sunt urmate de alte reglementari suplimentare in alte ramuri de drept (norma reglementata in const privind egalitatea in drepturi a cetatenilor)


DEF: institutia inseamna un grup de norme juridice, reunite pe criteriul unui obiect comun de reglementare, obiect care le confera unitate si permanenta.( inst casatoriei, a raspunderii penale)
DEF:inst politica se refera la organelle insarcinate sa exercite puterea politica (guvernul, parlamentul, autoritatea juridical) aceste institutii politice reunesc normele juridice care reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea organelor politice care sunt unite sa exercite puterea politica.

II. raportul juridic de drept constitutional
Rap jur de dr const reprezinta o relatie sociala reglementata de norma de dr cosnt.
Rel de dr const sunt acele relatii sociale care apar in procesul instaurarii, modificarii si executarii puterii de stat. asadar elemental comun al rel soc de dr const este faptul ca ele apar numai in procesul instauraii, modificarii si executarii puterii de stat. rel soc de dr const formeaza obiectul de reglementare a dreptului constitutional.
Oboectul de regelmentare a dr const cuprinde 2 categorii:
a).relatiile cu dubla natura:sunt relatiile de dr const si alte ramuri de dr
b).relatiile specific dr const
in ceea ce priveste subiectul rap de dr const trebuiesc precizate 2 trasaturi specific. Unul dintre subiecte este statul sau un organ reprezentativ al sau. Aceste subiecte actioneaza intr`un raport juridic care priveste institutirea, modificarea si executarea puterii in stat.
subiectele raportului de dr const sunt:
 Poporul:apare ca sub al rap juridic de dr const care stipuleaza ca suveranitatea nationala apartine poporului care o exercita prin organelle sale si prin referendum.
 Statul:apare ca sub al rap juridic de dr constitutional fie in mod direct (rap care priveste cetatenia; raporturi care se stabilesc intre state federale) fie prin intermediul organismelor sale.

Copyright © Contact | Trimite referat