AMENINŢAREA (art. 193 C. pen.)1. Conţinutul legal:
"Fapta de a ameninţa o persoana cu savârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte pagubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depaşi sancţiunea prevazuta de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţarii.
Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea parţilor înlatura raspunderea penela."
2. Condiţii preexistente:
2A. Obiectul infracţiunii:
- obiectul juridic generic - este identic ca la celelalte infracţiuni contra persoanei;
- obiectul juridic special - este format din totalitatea relaţiilor sociale care ocrotesc libertatea psihica oricarei persoane. Faptele de ameninţare creaza o stare de temere, de nelinişte a persoanei ameninţate.
- obiectul material - nu exista.
2B. Subiecţii infracţiunii:
- subiectul activ - orice persoana. Participaţia este posibila în toate formele sale.
- subiectul pasiv - este persoana ameninţata. În doctrina juridica s-a apreciat ca noul-nascut, bolnavul în stare de coma, ori alienatul mintal sau cel aflat în stare de beţie completa nu pot fi sub. pasivi ai infracţiunii de ameninţare deoarece nu au capacitatea de a conştientiza acest lucru.

3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
- elementul material - consta într-o acţiune de ameninţare a unei persoane de insuflare a temerii ca victima va fi supusa unui pericol sau ca soţul ori ruda apropiata vor suferii un rau. Aceasta acţiune poate fi savârşita direct, prin orice milloace de comunicare: cuvinte, gesturi, fapte sau indirect, adica printr-o terţa persoana. În orice caz aceastea trebuie sa aiba o relevanţa penala, sa aiba ca obiect savârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte pagubitoare indiferent de gravitate. Daca din atitudinea faptuitorului rezulta ca nu va trece la savârşirea faptei , nu va fi incident acest articol. Daca ameninţarea se refera la savârşirea unei infracţiuni şi apoi se trece la savârşirea acesteia, atunci infracţiunea de ameninţare este absorbita în infracţiunea care s-a savârşit. În cazul în care faptuitorul ameninta victima cu moartea, aratându-i un cuţit şi spunându-i ca o va omorî, fara a trece însa la executarea acestei fapte - fapta se încadreaza în acest art. În situaţia în care acesta trece la savârşirea faptei, fara a se produce moartea persoanei, fapta va constitui tentativa de omor.
- urmarea imediata - consta în crearea unei stari de alarmare a victimei.
3B. Latura subiectiva:
- forma de vinovaţie - intenţia directa sau indirecta. Exprimarea unor cuvinte din culpa susceptibile de a fi interpretate de o persoana ca alarmante pentru ea nu constituie infracţiune.

4. Forme. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii - sunt posibile dar nu se pedepsesc;
2. tentativa - nu se pedepseşte;
3. fapt consumat - fapta se consuma atunci când se produce rezultatul periculos cerut de norma de incriminare şi anume insuflarea unei temeri persoanei ameninţate
SANCŢIUNI:închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depaşi sacţiunea prevazuta de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţarii.